Жозеф дьо Турнфор - основоположник на систематиката при растенията

  Френският ботаник Жозеф  дьо  Турнфор  е   един от основоположниците на систематиката на растенията и  първият, дал ясна дефиниция на понятието род. Жозеф  дьо Турнфор е роден  на 5 юни 1656 година

2011-06-05 15:50:33
Жозеф дьо Турнфор - основоположник на систематиката при растенията
  Френският ботаник Жозеф  дьо  Турнфор  е   един от основоположниците на систематиката на растенията и  първият, дал ясна дефиниция на понятието род.

Жозеф  дьо Турнфор е роден  на 5 юни 1656 година  в Екс ан Прованс. Учи в йезуитско  училище, като се очаква да стане църковен служител, но след смъртта на баща си започва да се занимава с ботаника.

Дьо Турнфор учи известно време медицина в Монпелие и през 1683 година е назначен за преподавател по ботаника в Ботаническата градина в Париж. През 1694 година  той публикува основния си труд „Елементи на ботаниката или метод за разпознаване на растенията“.

През 1700-1702 година Турнфор предприема пътуване до Източното Средиземноморие, Константинопол, Армения и Грузия, като събира растения и прави други наблюдения. Резултатите от това пътуване са публикувани посмъртно  в „Отчет за едно пътуване в Леванта“.

Жозеф  дьо Турнфор умира  на 28 декември 1708 година  в Париж, прегазен от каляска.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия