Кристиан Еренберг и микроорганизмите

Немският зоолог, анатом, геолог и миколог , Кристиан Еренберг,    е  един от най-известните и продуктивни учени на своето време. Еренберг е роден на 19 април 1795 година е Делич, Саксония.  Първоначално учи теология в Лайп

2011-04-19 10:45:41
Кристиан Еренберг и микроорганизмите
Немският зоолог, анатом, геолог и миколог , Кристиан Еренберг,    е  един от най-известните и продуктивни учени на своето време.

Еренберг е роден на 19 април 1795 година е Делич, Саксония.  Първоначално учи теология в Лайпцигския университет, а след това - медицина и природни науки в Берлинския университет. Там той  се запознава с Александър фон Хумболт.

През 1818 година  Еренберг защитава докторска дисертация в областта на микологията.
През 1820-1825 година  участва, заедно със свой приятел  в научна експедиция в Близкия Изток, по време на която събира хиляди образци от растения и животни. Двамата изследват части от Египет, Либийската пустиня,  долината на река Нил и северното крайбрежие на Червено море, където Еренберг прави специално проучване на коралите. По-късно посещават Сирия, Арабския полуостров и Етиопия.

През 1827 година Еренберг е назначен за преподавател по медицина в Берлинския университет. През 1829 година  той придружава Хумболт по време на негово пътуване през  Русия до  границата с Китай. След завръщането си се концентрира върху изследвания на микроскопичните организми, които дотогава не са систематично проучвани.

В продължение на близо 30 години Еренберг изучава проби от вода, почва, утайки, прах и скали, като описва хиляди нови видове, сред тях добре познатите ни  форми, като еуглената и чехълчето.

Изследванията на Еренберг разширяват значително и познанията в областта на геологията. Преди тях не е известно, че голяма част от скалите, най-вече варовика, са съставени от остатъци от миниатюрни организми. Той показва също, че фосфоресценцията  на  морските води се дължи на микроорганизми.

Еренберг е чуждестранен член на Британското кралско научно дружество от 1837 година. През 1839 година получава медала Уоластън, най-високото отличие на Лондонското геоложко дружество.

Кристиан  Еренберг умира  на 27 юни 1874 година е Берлин. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия