Д-р Джонас Салк спаси света от полиомиелита

Американският имунолог Джонас Салк е един от създателите на първата ваксина срещу полиомиелита . Салк е роден  на 28 октомври 1914 година  в Ню Йорк  в семейството на руски имигранти от еврейски произход. Въпреки че родителите му

2011-04-12 15:25:07
Д-р Джонас Салк  спаси света от полиомиелита
Американският имунолог Джонас Салк е един от създателите на първата ваксина срещу полиомиелита .

Салк е роден  на 28 октомври 1914 година  в Ню Йорк  в семейството на руски имигранти от еврейски произход. Въпреки че родителите му не са високо образовани, те настояват сина им да получи добро образование и Салк завършва Медицинската Академия на Ню Йорк. Още там той проявява силен интерес към науката и по-специално към микробиологията.

След завършването, той  работи в Университета на Мичиган под ръководството на изтъкнатия учен д-р Томас Френсис.

След успеха си с разработването на ваксина срещу полиомиелита, Салк   основава ‘Института Салк’, който се превръща  по-късно във водещ световен изследователски център. В последните години от живота си  Салк се посвещава в разработването на ваксина срещу СПИН.

В годините след Втората световна война полиомиелитът  е една от най-тежките болести, особено сред децата. Само през 1952 година се заразяват над 300 000 души, от които умират 58 000. Ваксината разработена от Салк се базира на инжектирането на мъртъв вирус  в тялото на пациента, за да се даде възможност на организма да изгради имунитет, без да се разболее сериозно. Веднъж имунизирано срещу вируса, тялото изгражда допълнителен имунитет и срещу по-тежки форми на същия вирус.

През 1955 г. Салк вижда плодовете на дългогодишния си труд. Опитите върху хора с неговата ваксина срещу детски паралич показват, че тя успешно предпазва от вируса на полиомиелита. Когато на 12 април 1955 г. е обявено, че е създадена успешна ваксина срещу детски паралич, всички гледат на д-р Салк като на чудотворец. Американците са възхитени от него и защото д-р Салк отказва да патентова ваксината. Той няма намерение лично да се облагодетелства от откритието си, просто иска ваксината да достигне възможно най-бързо до колкото може повече хора. Ваксината на Салк се състои от умъртвен вирус на полиомиелит, който запазва способността си да създава имунитет, без да крие риск от зараза за пациента. Няколко години по-късно е разработена друга ваксина от жив вирус на полиомиелита, която се поемала през устата, докато ваксината на Салк се инжектирала. Здравните власти в Америка избират масово да се прилага ваксината, която се взема перорално, вместо инжекциите на Салк. За жалост от ваксината от живия вирус доста хора се заразяват, вместо да се предпазят. В други страни, където е одобрена ваксината на Салк, болестта бързо е изкоренена.

Д-р Салк продължава да прави експерименти, публикува книги дори и в съавторство с някои от тримата си синове, които също стават медици. Последните години от живота си д-р Салк посвещава на борбата с новата пандемия на XX век - вируса на СПИН. Той успява да разработи терапевтична ваксина за заразени от вируса ХИВ.

Д-р Салк умира  на 23 юни 1995 г. на 80-годишна възраст.


  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия