Матиас Шлайден и клетъчната теория

Немският ботаник Матиас Шлайден  е  основоположник, заедно с Теодор Шван, на клетъчната теория. В ботаниката неговото официално съкратено име е „Шлайд“. Шлайден е роден на 5 април 1804 година в Хамбург. Първоначално следв

2011-04-05 15:17:10
Матиас Шлайден и клетъчната теория
Немският ботаник Матиас Шлайден  е  основоположник, заедно с Теодор Шван, на клетъчната теория. В ботаниката неговото официално съкратено име е „Шлайд“.

Шлайден е роден на 5 април 1804 година в Хамбург. Първоначално следва правни науки в Хайдерлберг  и  през 1826 година получава научната степен доктор по право. След това се връща в родния си град и практикува професията  на адвокат до 1831 година.

Заниманията му обаче  не го задоволяват и  през 1832 година Шлайден  се записва да следва  медицина в Гьотинген. Тогава се заражда любовта му към природните науки и  по-специално  към ботаниката.

През 1835 година Шлайден  заминава за Берлин , следва при професор Йохан Хорхел и се занимава най-вече с биология на растенията. През 1850 година  става професор в университета в Йена.

Заедно с Тодор Шван  полагат основите на клетъчната теория през 1838-39 година.

Заслугата за създаването на клетъчната теория, най-често се приписва  именно на Матиас Шлайден, Теодор Шван, както и на Рудолф Вирхов.

Първите двама установяват през 1938-39 година , че всички живи организми, са изградени от клетки, които имат сходна структура. Впоследствие клетъчната теория е допълвана и уточнявана и от други изследователи. Според съвременните представи тя е основна единица в живите организми, в тяхното устройство и функциониране. Тя притежава всички свойства, които отличават живата природа от неживата среда — способност сама да се обновява, регулира, организира, възпроизвежда и развива. С други думи, живата клетка притежава всички необходими структури, които чрез функциите си и осигуряват самостоятелно съществуване. Нарушаването на това структурно-функционално единство унищожава клетката.

Следователно клетката е най-малката цялостна жива система, възникнала в еволюцията на природата. Всяка друга природна форма, с по-просто от клетъчното устройство и функциониране не може да се приеме за жива.

Немският учен Рудолф Вирхов  пък през 1858 г. доразвива клетъчната теория, посочвайки пътя по който възникват клетките - единствено чрез делене на майчина клетка.

Матиас Шлайден умира на  23 юни 1881 година във Франкфурт на Майн. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия