Луис Лики и Хомо Хабилис

Луис Лики е кенийски археолог и биолог.   Роден е на 7 август 1903 година в Кения. Неговата работа играе важна роля за  установяване на развитието на човешката еволюция  в Африка.  Участва в създаването на организации

2011-04-04 14:54:19
Луис Лики и Хомо Хабилис
Луис Лики е кенийски археолог и биолог.   Роден е на 7 август 1903 година в Кения.

Неговата работа играе важна роля за  установяване на развитието на човешката еволюция  в Африка.  Участва в създаването на организации за изследване на Африка и защита на дивата природа.

Лики е основен фактор в провеждането на палеоантропологични изследвания и успява да мотивира следващото поколение да продължи работата му.

На 17 юли 1959 г. съпругата на Лики, Мери,  се натъкнала на разтрошения череп на млад мъжки хоминид. Това станало на находището FKL, където се проучвал пласт I на дефилето Олдувай. Когато сглобили черепа, Луис и Мери Лики застанали пред създание, което имало сагитален (стреловиден) гребен – костен ръб, който минавал по дължината на черепа. В това отношение то много приличало на Австралопитекус Робустос.

Това не попречило на Лики да оповести нов вид хоминид – най-вече защото зъбите на съществото били по-големи от тези на южноафриканските робустни представители. Лики кръстил новата находка Зинжантроп. Заедно с черепа били намерени и каменни оръдия, което накарало Лики да определи Зинжантропа като първия създател на сечива и следователно като първия „истински човек”.

Лики се превърнал в суперзвезда, каквато палеоантропологията отдавна не била виждала. Националното географско дружество го почело с финансиране, публикуване на богато илюстрирани статии, телевизионни предавания и световно лекционно турне.
Въпреки огромната реклама царуването на Зинжантропа било краткотрайно. В биографията на Лики Соня Коул пише следното: ”Да приемем, че Луис е трябвало да убеди Националното географско дружество, че в лицето на Зинжантропа има много вероятен кандидат за „първия човек” – това било необходимо за осигуряване на по-нататъшната му подкрепа. И все пак едва ли е било задължително да вдига чак толкова шум. Дори и лаик не би могъл да бъде заблуден от черепа. Зинжантропът с горилоподобния гребен на черепа и с ниското си чело приличал много повече на робустните южноафрикански австралопитеци, отколкото на съвременните хора. Всъщност, да бъдем честни, той няма нищо общо с последните.”

  През 1960 г., близо една година след откриването на Зинжантропа, единият син на Лики – Джонатан, намерил наблизо череп на друг хоминид (кръстен ОН7). Освен череп към индивида ОН7 се отнасяли и кости от ръка. През същата година били открити и кости от стъпалото на хоминид (ОН8). В следващите години продължили да се появяват нови и нови находки, основно зъби и фрагменти от челюсти и черепи.

Така след  30 години разкопки Ликии изследва  останките на същество, живяло преди 1 млн. и 800 хил.г. Ако се съди по кремъчните оръдия, намерени край него, то притежавало ловки пръсти. Лики го нарича Хомо Хабилис т.е. сръчен човек.


Луис Лики умира на 1 октомври 1972 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия