Професор Люк Монтание е френски вирусолог.


Роден е на 18 август 1932 година в Шабри, Франция.  Още от ранно си детство Люк Монтание започва да се интересува от наука под влияние на баща си,  който го записва да учи в колежа в град Шателро. Люк Монтание следва в университетите на Поатие и Париж. През 1972 г. постъпва в парижкия Институт "Пастьор". От 1975 г. е професор по вирусология.


Люк Монтание е автор на книгата "Вирусът и Човекът". В нея  той  обяснява как СПИН е променил не само неговия живот, но и сферата на научните му занимания.


През 2008 година Люк Монтание, директор на Световната фондация за изследване и превенция от СПИН, и сънародничката му Франсоаз Баре-Синуси, която работи в Института "Пастьор" в Париж, печелят Нобеловата награда за физиология или медицина. Смята се, че наградата слага край на дългогодишния спор кой е първият откривател на ХИВ-вируса – французинът Монтание или доктор Роберт Гало от американския Национален институт по раковите заболявания.


През 1990 година професор Монтание  отрича, че ХИВ може сам да предизвика СПИН. Той заявава, че ХИВ се нуждае от кофактор, който, според него, е  микоплазма. Повечето днешни учени не споделят това виждане.


Ученият се определя като "агресивен изследовател", който прекарва голяма част от времето си в лабораторията или в научни конференции.  Монтание обича плуването и класическата музика и сам свири на пиано. Любимите му творби са сонатите на Моцарт.


Проф. Люк Монтание е носител на почетния знак на МВнР на България "Златна лаврова клонка" за особено големи заслуги за научното доказване на невинността на българските медици, обвинени в заразяване на 400 либийски деца със СПИН. .


Автор: Тони