Френският вирусолог Франсоаз Баре-Синуси е  лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина за 2008 година,  която си споделя заедно с Харланд цур Хаузен   и професор Люк Монтание.  Под ръководството на  професор  Монтание,   тя участва в откриването през 1983 година на ретровируса ХИВ, предизвикващ СПИН.

Франсоаз Баре-Синуси е родена в Париж на 30 юли 1947 година. Присъединява се към присъединява се  към Института ‘Пастьор’ в Париж , в началото на 70-те години н ХХ век.  Нейните изследователски разработки от такива за вируси, скоро са заменени, като се специализира в разработката на ретровируси. Това откритие показва спешната необходимост от диагностични тестове за контрол на заболяването. Баре-Синуси е съавтор на над 200 научни публикации, участвала е в над 250 международни конференции и е обучила много млади изследователи.

Баре-Синуси активно е допринесла за създаването на няколко научни дружества и комитети към Института “Пастьор’,  както и на други организации, занимаващи се с „Чумата на ХХ век“ - СПИН, като например Националната агенция за СПИН изследвания във Франция. Тя също така е консултант на Световната здравна организация (СЗО) и UNAIDS-ХИВ.

Франсоаз Баре-Синуси непрекъснато работи за създаване на постоянни връзки между фундаменталните научни изследвания и клинични изследвания, с цел постигане на конкретни подобрения в областта на превенцията, клиничните грижи и лечение.

През 2009 година  тя пише отворено писмо до Папа Бенедикт XVI, в знак на протест по изявленията му, че презервативите не са най-доброто средство за борбата със СПИН.

Автор: Тони