Рене дьо Реомюр и неговите всестранни интереси

Френският учен  Рене де Реомюр е роден на 28 февруари 1683  в Ла Рошел  в семейството на нотариус. Получил образование в езуитско училище, а по-късно  изучавал право и математика с университета в Бурж.  През 1703 година п

2011-02-28 13:35:19
Рене дьо Реомюр и неговите всестранни интереси
Френският учен  Рене де Реомюр е роден на 28 февруари 1683  в Ла Рошел  в семейството на нотариус. Получил образование в езуитско училище, а по-късно  изучавал право и математика с университета в Бурж.  През 1703 година продължил  изучаването на математика и физика в Париж.

След като публикувал своите първи трудове по математика, Реомюр е приет за член на Парижката академиа на науките.

Реомюр бил универвален учен, каквито се срещат рядко. Научните  му трудове  са в областта на математиката и  физиката, на химическите технологии, зоологията и ботаниката.  Реомюр е разработил способ за производство на матово стъкло.  През 1715 година започнал да се занимава с металургия и провел много експерименти  с цел да се обяснят процесите, протичащи при графитизацията на чугуна и  втвърдяването на стоманата.   Реомюр  публикува няколко труда, от които най-известен е   ‘Изкуството на превръщане на ковкото желязо в стомана’ - там се излагат научните основи за термичната  обработка на чугуна и стоманата, предложена е и първата теория за закаляване на стоманата.

През 1730 година  Реомюр  изобретява и спиртния термометър, чиято скала  определя точките на кипене и замръзване на водата. Тя  била разделена на 80 градуса. 1 градус по  Реомюр е равен на  равен 1/80 части  от  т температурния интервал между точката на топенето на леда  (0 °R) и кипенето на водата (80 °R), т. е. 1 °R = 1.25 °С, 1 °C = 0.8 °R.  Скалата Реомюр дълго време била разпространена в  Европа, но в днешно време е излязла от употреба.  

Опитите на  Реомюр  с водно-спиртни смеси са положили началото на систематичното изследване на разтворите.

В областта на зоологията  Реомюр   e  изяснил въпроса  за биологията на  насекомите и листнитевъшки, отношенията  между  насекомите и растенията  и  уточнил функционалните особености на пчелното семейство.  

Реомюр е  имал разностранни интреси, но преди всичко е  бил биолог.  Неговият шесттомник  ‘Записки по естествена история на насекомите’ е образец на научен труд.

Рене дьо Реомюр умира на 17 октомври 1757 година.                
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия