Конрад Лоренц и импринтинга

Конрад Лоренц е австрийски зоолог и орнитолог. През 1922 г. се записва в Колумбийския университет, но след половин година прекъсва и се връща във Виена, където учи медицина. През 1928 г.  Лоренц завършва висшето си образование и започв

2011-02-27 15:48:16
Конрад Лоренц   и импринтинга

Конрад Лоренц е австрийски зоолог и орнитолог. През 1922 г. се записва в Колумбийския университет, но след половин година прекъсва и се връща във Виена, където учи медицина.

През 1928 г.  Лоренц завършва висшето си образование и започва работа във Виенския университет в отдела по анатомия. Обект на научните му интереси са рефлексите и инстинктите  у животните, особено това на сивите гъски и гаргите,   като хипотезата му е, че инстинктивното им поведение е вродено.

При наблюденията си върху гъските, Лоренц преоткрива  импринтинга , първоначално споменат от Дъглас Споудинг през 19-ти  век.

По време на изследванията си, през 1936 г. се запознава с Николас Тинберген и съвместната им работа поставя основите на съвременната етиология. Двамата изучават индивидуалното приспособяване на животинските видове към окръжаващата среда, поведението им на различни стимулатори (звуци, миризми, цветове), формите на общуване между животните (звуци, пози и движения).

През 1937 г.  Лоренц е поканен от университета да преподава зоопсихология, а три години по-късно той  назначен за професор по психология в университета в Кьонигсберг. С помощта на свои приятели в Алтенберг  продължава своите научни изследвания и през 1950 г. съвместно с Ерик фон Холст  поставя основите на института по физиология на поведението „Макс Планк“, където работи през следващите 23 години.

За откритията им в областта на „организацията и проявата на индивидуални и обществени модели на поведение“,  Лоренц и колегите му Николас Тинберген и Карл фон Фриш  са удостоени с Нобелова награда  през 1973 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия