Робърт Едуардс - бащата на ин витро оплождането

Британският учен Робърт Едуардс  е носител на Нобелова награда за медицина  за 2010 година за разработването на ин витро оплождането – откритие, което помогна на милиони безплодни двойки да имат деца. Неговите постижения направ

2011-02-26 14:34:21
Робърт Едуардс - бащата на ин витро оплождането
Британският учен Робърт Едуардс  е носител на Нобелова награда за медицина  за 2010 година за разработването на ин витро оплождането – откритие, което помогна на милиони безплодни двойки да имат деца.

Неговите постижения направиха възможно лечението на безплодието – състояние, което засяга над 10% от двойките по света. Близо 4 милиона бебета са се родили благодарение на технологията ин витро. Днес идеята на Робърт Едуардс е реалност и носи радост по света, това  обявиха от Нобеловия комитет в Стокхолм.

Едуардс е роден през 1925 г. и се дипломира в департамента по зоология в Университета в Северен Уелс през 1951 г. Работи една година в Калифорнийския технологичен институт, след което се мести в Института за медицински изследвания в Лондон. После учи в Института по генетика на животните в Университета в Единбург и става доктор през 1955 г. През 1963 г. започва да работи в Кембридж.

През 1968 г. Едуардс присъства на лекция на гинеколога Патрик Стептоу в Лондон, на която той описва лапароскопията – хирургически метод, който позволява да се вземат яйцеклетки от яйчниците, за да могат да се оплодят извън човешкото тяло. Благодарение на 10-годишната им съвместна работа през 1978 г. се разжда Луиз Браун, първото бебе в епруветка.

Едуардс основава една от първите клиники за ин витро оплождане през 1980 г. в Кембридж.

Едуардс и Стептоу се сблъсват с голямо неодобрение скептицизъм от страна на църквата, правителства, както и от други учени.


85-годишният Едуардс,  е професор в университета „Кембридж“.  Патрик Стептоу, обаче, умира  през 1988 г.

   Днес вероятността безплодна двойка да има дете след ин витро процедура е 20%, колкото е и вероятността да се зачене по естествен път при здравите двойки.

Стептоу и Едуардс откриват първата ин витро клиника в Борн Хол в Кембридж. В изявление преди обявяването на Нобеловата награда от клиниката в Борн Хол обявиха, че един от моментите, в които Едуардс се е чувствал най-горд, е, когато е разбрал, че след Луис Браун в клиниката са се родили 1000 бебета с помощта на ин витро оплождане и е съобщил тази новина на вече тежко болния Стептоу малко преди смъртта му. Нобелова награда  обаче не може да се присъжда посмъртно.

Нобеловите награди започват да се раздават съгласно завещанието на шведския индустриалец Алфред Нобел. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901-ва, пет години след смъртта на Нобел. Отличието през 2010 година  е на стойност 10 милиона шведски крони, или 1,5 милиона долара.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия