Човешкият мозък

Една от главните загадки  на еволюцията е произходът на човешкия мозък. Това е и една от най-дискусионните теми в биологическата наука.  Учените все още не могат да отговорят на въпроса защо   в даден момент  еволюцията е

2011-02-20 23:12:59
Човешкият мозък
Една от главните загадки  на еволюцията е произходът на човешкия мозък. Това е и една от най-дискусионните теми в биологическата наука.  Учените все още не могат да отговорят на въпроса защо   в даден момент  еволюцията е подкрепила развитието на мозъка у един от клоновете на приматите. Защо мозъкът така стремително е нараснал за толкова кратък период?  И защо в течение на 30 000 години мозъкът на homo sapiens  постоянно губи тегло?

Преди да се даде отговор на тези въпроси  трябва да се разгледат различните метаморфози, които са станали с най-древните предци на човечеството преди милиони години.

Преди  появата на човека еволюцията се е извършвала  по традиционния начин. ‘Горивото’ на еволюцията е полиморфизмът, вариантността, изменчивостта вътре във вида.  Ако външните условия не се променяли, признаците на един вид се запазвали. Ако условията обаче се променяли, полиморфизмът позволявал да оцелеят съществата, които са разполагали с качества по-пригодни за променилите се условия.  Когато изменчивостта на признаците пък не покривала променените условия, тогава популацията умирала.

Естественият отбор е вечното противостояние на множествеността на признаците и натиска на средата. Ако животните успеят да си намерят храна - добре, ако  не успеят - измират. Ако имат възможност да се размножават - добре, ако не - отново измирали... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия