Франсоа Жакоб и клетъчната генетика

Френският микробиолог и генетик  Франсоа Жакоб е носител на Нобелова награда за физиология или медицина за 1965 година. Жакоб завършва медицина в Сорбоната през 1947 г. От 1950 г. е асистент на Андре Лвоф в Института “Пастьор”.

2011-02-16 14:46:05
Франсоа Жакоб и клетъчната генетика
Френският микробиолог и генетик  Франсоа Жакоб е носител на Нобелова награда за физиология или медицина за 1965 година.

Жакоб завършва медицина в Сорбоната през 1947 г. От 1950 г. е асистент на Андре Лвоф в Института “Пастьор”.  Там двамата провеждат изследвания върху лизогенията  /форма на симбиоза между бактерии и бактериофаги/, която става предмет на докторската му дисертация  през 1954 година.

Следващото десетилетие Жакоб посвещава на изучаването на клетъчната генетика на бактериите. В края на 50-те,  съвместно Жак Моно,   открива информационната РНК. Те  установяват, че ДНК съдържа три вида гени — структурни, регулаторни и операторни. Откритието им, че бактериофагите съдържат структурни и регулаторни гени, помага да се обясни механизмът на лизогенията и се превръща в основа на вирусната теория на туморообразуването.

За тези приноси Жакоб и колегите му Лвоф и Моно са удостоени през 1965 г. с Нобелова награда.  При награждаването им Свен Гард   от Каролинския университет подчертава, че тъкмо техните открития са направили възможно да се разбере механизма, по който генетичната информация се превръща в химичната активност.




Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия