Йохан Блуменбах и сравнителната анатомия

Германският физиолог и анатом Йохан Блуменбах е сред първите, приложили методите на сравнителната анатомия  при хората  и често е наричан баща на физическата антропология. Блуменбах  предлага и   една от първите класифик

2011-01-22 13:11:05
Йохан Блуменбах и сравнителната анатомия
Германският физиолог и анатом Йохан Блуменбах е сред първите, приложили методите на сравнителната анатомия  при хората  и често е наричан баща на физическата антропология. Блуменбах  предлага и   една от първите класификации на човешките раси.

Йохан  Блуменбах е роден на 11 май 1752 година в Гота. През 1775 година завършва медицина в Йенския университет,  като дипломната му работа „За естествените разновидности на човешкия род“ става един от най-влиятелните трудове в развитието на концепцията за расите.

На базата на краниометричен  анализ, той разделя човешкия вид на пет раси:  европеидна  (бяла), монголоидна (жълта), малайска (кафява), негроидна (черна) и американска (червена).

През 1776 година Блуменбах става преподавател по медицина в Гьотингенския университет, а от 1778 година е редовен професор. Той остава в Гьотинген до края на живота си. Умира на 22 януари 1840 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия