Анди - първата генномодифицирана маймуна

На 11 януари 2001 година се ражда първата генномодифицирана маймуна в историята на човечеството.  Тя е  създадена в Съединените щати. Експериментът  е осъществен от Регионалния изследователски център за изучаване на примати вща

2011-01-11 22:14:27
Анди - първата  генномодифицирана маймуна
На 11 януари 2001 година се ражда първата генномодифицирана маймуна в историята на човечеството.  Тя е  създадена в Съединените щати.

Експериментът  е осъществен от Регионалния изследователски център за изучаване на примати вщата Орегон.  Учените  заявиха, че благодарение на натрупания опит, ще може да се ускори работата върху препарати за лечение на многобройни заболявания, от които хората страдат.

Макакът резус е бил получен от специално модифицирана яйцеклетка, в която е бил внедрен "оцветен" ген. Той прави видима определена молекула в клетките при наблюдаването им с помощта на специален микроскоп. Учените заявяват, че подобна технология може да бъде използвана за откриването на различни по-сериозни изменения, по-конкретно за разпознаването на такива заболявания, от които боледуват всички примати, включително и човекът.

Става дума за  болести като  рак на гърдата, вируса на имунната недостатъчност или диабета. По мнение на учените маймуните са по-подходящи за моделирането на различни заболявания при човека, отколкото генномоделираните мишки и мухи, които вече се ползват в лабораторните изследвания.

Използването на примати ще ускори изучаването на процесите на развитие на болестите и следователно ще помогне за разработването на нови лекарствени препарати и методи на лечение. Първата генетично модифицирана маймуна е наречена Анди (Andi) - това е абревиатура от четири английски думи, прочетени отзад напред, означаващи въведена ДНК (inserted DNA).     Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия