Чарлз Шерингтън - откривателят на синапсите

Чарлз Шерингтън  е  известен  английски лекар, Нобелов лауреат по медицина за откритията си в областта на физиологията. Шерингтън е роден на 27 ноември 1857 година  в Ислингтън, предградие на Лондон.  Той е окривателят

2010-12-16 19:47:48
Чарлз  Шерингтън - откривателят на синапсите
Чарлз Шерингтън  е  известен  английски лекар, Нобелов лауреат по медицина за откритията си в областта на физиологията.

Шерингтън е роден на 27 ноември 1857 година  в Ислингтън, предградие на Лондон.  Той е окривателят на синапсите като неизменна част от нервните клетки. Именно поради изключително плодотворната си и ефективна работа в областта на неврофизиологичното изследване на невроните, съвместно с Едгар Ейдриън, Шерингтън е удостоен с престижната Нобелова награда.

Големият  британски учен е бил и преподавател в престижния Кингс Колидж, който се явява съосновател на Лондонския университет. За първи път испанския анатом Сантяго Рамон и Кахал изказва хипотезата,че невронът е структурна и функционална единица на нервната система.Той определя невроните като отделни и напълно самостоятелни клетки, които комуникират успешно със своите събратя с помощта на специализирани канали.Тези специализирани микроскопични структури биват наречени синапси. Именно предположението на испанския учен се превръща в една основите на съвременната невробиология, разработена от Шерингтън.

И Шерингтън,  и Рамох и Кахал,  стигат едновременно до един и същ извод, който оформя "доктрината за невронната теория". Според постулатите на тази доктрина, нервната система представлява не единна мрежа от нервни клетки, а последователност от многобройни и разнообразни нервни клетки.

Ученият  отделя голямо внимание на гръбначномозъчните рефлекси, които съвсем правилно  той подозира, че стоят в основата на цялостното функциониране на нервната система. Синапсите, които открива Шерингтън,  са отговорни за предаването на нервния импулс между отделните неврони. От своя страна,  предаването на нервните сигнали винаги е свързано с оформянето и изразяването на рефлексите.

Шерингтън открива,че за да се осъществи един рефлекс,  е необходимо той да има стабилна анатомична основа, каквато се оказва "рефлексната дъга". Всяка рефлексна дъга се състои от пет компонента:  рецептор, аферентно рамо, процес на превключване в централната нервна система, аферентно рамо и ефектор или орган изпълнител.

Сър Чарлз Шерингтън проучва и съставя карта на инервационните зони на гръбначномозъчните нерви. Отново британският учен осъществява класификацията, според която рецепторите биват три основни вида: екстерорецептори, интерорецептори и проприорецептори. Шерингтън излага основните модели на неврофизиологията в научните си трудове "Интегративна дейност на нервната система" и "Рефлексна дейност на гръбначния мозък".

Чарлз Шерингтън умира на 4 март 1952 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия