Датският микробиолог Ханс Кристиан Грам  открива способ, носещ неговото име, за различаване на еднакви по вид бактерии чрез оцветяване.

Роден  е   в семейството на професор Фридрих Грам  на 13 септември  1853 година. Ханс изучава ботаника  в университета Копенхаген  и е  асистент по ботаника  при зоолога Япетус Стенструп. Работата му с растения му позволява да научи основите на фармакологията  и  да се научи да използва микроскоп.

Той влиза в медицинско училище през 1878 година, което 
завършва през 1883 година.  Между 1878 и 1885 година  Грам пътува  из Европа.  През 1884 година  в Берлин той разработва  метод за разделяне на  бактериите. Тази техника на Грам чрез оцветяване продължава да бъде стандартна процедура в медицинската микробиология.

През 1891 година  Грам започва да чете лекции по фармакология  и по-късно същата година е назначен за професор в Университета  в Копенхаген, а през 1900 г. -  става професор по медицина.

Работата, която му донася световна слава, е разработването на метода на оцветяване на бактериите. Методът впоследствие изиграва основна роля за класирането на бактерии. Грам е скромен човек и в първата си публикация отбелязва: "И така,  публикувам метод, независимо от факта, че аз знам, че сега той е несъвършен и с недостатъци, но аз също се надявам, че в ръцете на други изследователи, той ще се превърне в нещо полезно. "

След назначаването му като професор по медицина  Грам
 публикува четири тома с клинични лекции, които са станали широко използвани  в Дания. Той напуска поста си   през 1923 година.

Умира на 14 ноември 1938 година.
Автор: Тони