Интересно за зайците

Освен, че са пухкави и сладки, тези животни са много способни и атлетични. Световният рекорд по скок на височина за заек е един метър. За скок на дължина е 3 метра. Това прави заекът доста бързо подвижен и труден за хващане. Най-голямото котило с

2010-09-19 23:32:13
Интересно за зайците
Освен, че са пухкави и сладки, тези животни са много способни и атлетични. Световният рекорд по скок на височина за заек е един метър. За скок на дължина е 3 метра. Това прави заекът доста бързо подвижен и труден за хващане.

Най-голямото котило с малки зайчета е 24 броя.  Това се е случвало два пъти. Веднъж през 1978 година и след това през 1999. Най-дългите заешки уши са 31.123 инча. Те принадлежат на домашен заек на Американски запалянко на име Найпър Джеронимо.

19-годишен заек държи рекорда по дълголетие. Най-голямото зайче е 12 килограма. Тези животни имат по 18 нокътя, по 4 на задните крака и по 5 на предните. Зайците имат малък зъб зад всеки резец. Най-малкият вид от тези животни в Северна Америка е заекът джудже или известен с другото си име Малък Айдахо(заради това че е малък и обитава предимно района на Айдахо). Зайчетата са толкова малки, че едва стигат 300 грама.

Има над 150 различни краски на козината им, но само 5 вида цвят на очите( кафяви, синьо-сиви, сини, бели и розови). Президентът Линкълн е позволявал на синовете си много домашни любимци да стоят в Белия Дом, дори и малки зайци.

Всички видове са най-активни през ранната сутрин и вечер. Женските зайци имат две маточни тръби. Въпреки че не е добре, зайките могат да носят по две малки от различен мъжки по едно и също време. Това е доста опасно за майката и рядко се случва.

Зайците са растителноядни плацентни бозайници. Те въпреки вида си, не са гризачи, а са от разред Зайцевидни. Зайците могат да гледат зад себе си, без да си завъртат главата. Зайци са пускани на много острови, за да може корабокрушенци ако се разбият в близост до острова, да има с какво да се нахранят.
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия