Факти за хлебарките

Всички сме много добре запознати с хлебарките, но има неща, които не знаем. Това насекомо е едно от малкото, което живее в горещ и студен климат. Има над 5000 вида от тези насекоми, най-често срещаните са Американските, Германските, Азиатските и Орие

2010-08-31 13:39:36
Факти за хлебарките
Всички сме много добре запознати с хлебарките, но има неща, които не знаем. Това насекомо е едно от малкото, което живее в горещ и студен климат. Има над 5000 вида от тези насекоми, най-често срещаните са Американските, Германските, Азиатските и Ориенталските хлебарки. Те предпочитат предимно тропичен и умерен климат, но ги има дори в най-студените кътчета на планетата.

Имат 6 крачета. Могат да тичат със скорост до 7 километра в час. Те се хранят предимно с мърша и стара храна.

Някои видове женски хлебарки могат да бъдат оплодени веднъж и да останат бременни цял живот, даващи живот на хиляди малки.

Това издръжливо насекомо може да живее без глава около седмица. Това е, защото мозъкът не е в главата, а е разпръснат по цялото тяло. Те могат да оцелеят без храна цял месец, но само 7 дни без вода.

Мъжка възрастна хлебарка се нуждае от 1.6 милиметра, за да се скрие, но на бременна женска й трябват поне 4.5 милиметра.

Сърцето на хлебарката представлява малка тръбичка с клапи. Може да спре да функционира, без да навреди на насекомото.

Обонянието на хлебарките е много силно. Могат да разпознаят всичко много детайлно.

Женските привличат мъжките като пускат феромони.

Хлебарките имат външен скелет и бяла кръв.

Най-голямата хлебарка намирана до сега е в Южна Америка. Била е 14 сантиметра и размаха на крилата й е бил 30 сантиметра.

Хлебарката може да задържи въздуха си до 40 минути и е много умел плувец.

Мъжките хлебарки са по-леки и много по-бързи от женските.

Преди много години хлебарките са се считали за ценно и почитано насекомо. Дори са били пускани в нови къщи. Целта е била, ако има умрели плъхове или нещо такова, те да го изядат.

Хлебарките прекарват поне 75% от деня си в почивка.

Хлебарките не могат да преживеят ядрен взрив, но могат да понесат известно количесто радиация.

Те няма да са последното животно на планетата след ядрена война. Почти всички насекоми и морски обитатели ще оцелеят дори да загубят голям процент от популацията си.
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия