Ханс Кребс и цикъл на Кребс

Германският лекар и химик  Ханс Кребс е роден  на 25 август 1900 година в Хилдесхайм, Германия.  Завършва гимназиалното си образование в родния си град. По-късно между 1918 и 1923 г. следва медицина в университетите в Гьотинген, Фр

2010-08-25 10:36:05
Ханс Кребс и цикъл на Кребс

Германският лекар и химик  Ханс Кребс е роден  на 25 август 1900 година в Хилдесхайм, Германия.  Завършва гимназиалното си образование в родния си град. По-късно между 1918 и 1923 г. следва медицина в университетите в Гьотинген, Фрайбург, Мюнхен и Берлин.  През 1925 г. се дипломира като доктор в университета в Хамбург. Веднага след това следва химия    в университета в Берлин  и година по-късно става научен сътрудник на известния немски химик Ото Варбург  в Кайзер Вилхелм Институт , където остава до 1930 г.


Поради еврейския си  произход, Ханс Кребс е принуден да напусне Германия и през 1933 г. емигрира в Англия, където  спечелва Рокфелерова стипендия  и по покана на Фредерик Хопкинс , става демонстратор по биохимия  в университета в Кеймбридж.

Неговите интереси са свързани със съдбата на междинните метаболити  в организма. Едни от най-значимите му постижения са откриването на цикъла на уреята през 1932 и цикъла на трикарбоксиловите киселини (цитратен цикъл, цикъл на Кребс ) през 1937.


Цикълът на Кребс представлява катаболитна верига  от реакции, в която става пълно разграждане на пирогроздената киселина до СО2 и Н2О, при което се отделя енергия  за нуждите на клетката. Главната функция на Цикъла на Кребс е да служи като общ краен път за окислението на въглехидрати,липиди и белтъци.Той има значителна роля за процесите на синтез на глюкоза,мастни киселини и аминокиселини.

Цикълът на Кребс има следните метаболитни стъпала, чрез които се осъществява: При навлизането на ацетил-КоА в матрикса на митохондриите ,  той се свързва с молекула оксалацетат и се превръща в лимонена киселина  (цитрат). Цитратът от своя страна под действието на ензима аконитаза   се превръща в цис-аконитат, при което се отделя молекула вода.. Цис-акониатът от своя страна под действието на ензима изоцитратдехидрогеназа се превръща в изоцитрат .  Изоцитратът пък под действието на изоцитратдехидрогеназа се превръща в алфа-кетоглутарат. Алфа-кетоглутаратът чрез алфа-кетоглутаратдехидрогеназа и с присъединяването на Ацетил-КоА се превръща в сукцинил-КоА. Той под действието на сукцинаттиокиназа преминава в сукцинат. Сукцинатдехидрогеназата го превръща във фумарат. Фумаратът чрез фумаразата преминава в L-малат. L-малатът под влиянието на ензима малатдехидрогеназа възстановява оксалацетата, който отново може да взаимодейства с молекула ацетил-КоА и цикълът да се повтори. Енергийният баланс е:окислението на 1 молекула ацетат води до генерирането на максимално 12 молекули АТФ, тъй като от 1 молекула NADH2 се генерират 3 молекули АТФ, съответно от 1 FADH2- 2АТФ, и 1GTP e еквивалентна на 1АТФ.
Цикълът на Кребс протича в матрикса на митохондриите. Той е строго аеробен и се осъществява само в присъствието на кислород. Затова съществува само в аеробните клетки. Клетки като еритроцитите не притежават митохондрии и затова там не се осъществява цикъл на Кребс.

През 1953 година , заедно с Фриц Липман, Ханс Кребс  получава Нобелова награда за физиология и медицина .  Удостоен е  и с  титлата „сър“ през 1958 година.

Умира на 22 ноември 1981 година в Оксфорд,  Англия.


Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия