Орел Маймунояд

Орелът Маймунояд  (Pithecophaga jefferyi) е най-големият в света и е един от най-застрашените хищници. Половете не се различават силно освен по леко по-бледите пера на корема и по лекия контраст на кафевите им криле. Тези орли обитават предимно

2010-07-31 10:02:01
Орел Маймунояд
Орелът Маймунояд  (Pithecophaga jefferyi) е най-големият в света и е един от най-застрашените хищници. Половете не се различават силно освен по леко по-бледите пера на корема и по лекия контраст на кафевите им криле. Тези орли обитават предимно Филипинския архипелаг.

Имат рошави пера на главатa. Все още не се знае функцията им. Смята се само, че цветът на перата се мени със сезоните. Дължината на орела Маймунояд е около 1м., а размерът на крилете стига до 3м. Тежи около 7км.

Птицата има тежки и много здрави крака с много силни и остри нокти. Голямата му човка е една от най-усъвършенстваните за лов измежду всички видове орли. Най-голям брой птици от този вид има на островите Лузон, Самар и Минданао. Маймуноядът е бил много широко разпространен из целите Филипини и всички острови около тях, но в момента има едва 250 индивида. Това е спад на популацията за 50 години с 550%.

Териториите, които обитава орелът, са предимно гъсти гори и местности с много растителност. Това е съществената им разлика от другите орли, които предпочитат широки отворени пространства. Орелът Маймунояд живее от 30 до 60 г. и се храни предимно с лемури и маймуни. От там идва и името му.  Друга плячка са змии, плъхове, летящи катерици и прилепи.

Орлите винаги ловуват по двойки (мъжки и женски) като женската подплашва в едната посока плячката, а мъжкият я изненадва от посоката на бягане. Орлите построяват огромни гнезда с нормални размери около 1,5м. диаметър. Най-големите, които са забелязвани са били с близо 3м. диаметър. Птиците използват за направата им само масивни и стари дървета. Построяването на гнездото отнема от месец до два. То се състои предимно от големи клони за основа и много умело между тях са преплетени тънки клонки, листа и други материали, с които орлите уплътняват и подсигурват обежището. Забелязано е, че в повечето случаи над гнездата орлите строят нещо като навес, използвайки предимно големи зелени листа, за да защитят малките си от дъждове.

Размножителният период е много кратък. Продължава от октомври до декември. Това е времето, през което женската може да бъде оплодена. След копулацията двойката остава завинаги заедно, тоест орлите Маймунояди са моногамни животни. Женската снася едно яйце в размножителния период. След като се излюпи малкото, то стои в гнездото близо година. Заплахте за него са много. Една от най-главните причини за намаляване популацията на Маймуноядите е унищожаването на горските местности заради застрояване или обезлесяване за дървен материал.

Този орел е защитен от няколко закона на Филипините. Един от тях е абсолютната забрана за продажба на този вид животни. Изключение прави Конвенцията за международни продажби на застрашени видове. Тя може да търгува с този орел само с цел увеличаване неговата популация и запазване на вида. За бракониерство за наказва 3 години със затвор и 25 хиляди долара глоба. При рецидив сумата е десетократна плюс 6 години затвор. 

Класификация:

- Царство - Животни
- Тип - Хордови
- Клас - Птици
- Разред - Щъркелоподобни
- Семейство - Ястребови
- Вид - Орел Маймунояд Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия