Птицечовка

Птицечовката (Ornithorhynchus anatinus) е еднопроходен Бозайник, обитаващ Източна Австралия. Живее в сладки води- езера или реки. Прави си бърлоги за защита от лошото време и хищниците. Активен е предимно през нощта и е много умел плувец, тъй като пр

2010-07-28 14:37:49
Птицечовка
Птицечовката (Ornithorhynchus anatinus) е еднопроходен Бозайник, обитаващ Източна Австралия. Живее в сладки води- езера или реки. Прави си бърлоги за защита от лошото време и хищниците. Активен е предимно през нощта и е много умел плувец, тъй като притежава крака подобни на гребла. Тези животни плуват под вода около 2 минути, след което изплуват да си поемат въздух. Интересно е, че когато плува, птицечовката е винаги със затворени очи. Също така може да стои под вода цели 10 минути.

Птицечовката има вълнеста козина и тялото й е дълго от 30 до 45 сантиметра, а опашката около 15 см. Козината има три слоя. Първият пази животното от студа, вторият го предпазва от мокрене и третият слой, съставен от дълги косъмчета, е за усещане животни в близост. Тежеста на триете части от козината достига до 2.5 килограма. Птицечовките живеят около 12 години.

Най- голямата опастност за тях са змиите, лисиците и плъховете. Друга голяма опастност са и хората, тъй като те замърсяват водата или се намесват по друг начин в живота на птицечовката, което й пречи да обитава нормално районите си. Това животно се храни предимно с ларви на насекоми, червеи и други насекоми, които намира в реките или езерата. За да намири тези животни, птицечовките копаят с човката си, която е като лопатка и  така откриват храната си. Също имат електрорецептори в човката, което им помага при намирането на храна. Те не се хранят веднага, а слагат плячката в специално отделение зад човката си и я изяждат като се върнат на повърхността.

Интересно е, че птицечовките си падат малко лакоми, защото обикновено изяждат храна равна на тяхното тегло и то за период от 24 часа. Мъжките индивиди са по-големи от женските. Размножителният период е веднъж годишно- от юни до октомври и  женските могат да бъдат оплодени замо веднъж. Женската снася от 2 до 4 яйца и ги мъти 14 дни. След като малкото се роди, то се храни с млякото от майката. Мъжките имат отровна жлеза, която използват, за да се защитят от хищници. Отрова може да убие куче или да причини агонизираща болка у човека. Само мъжките имат тази жлеза и тя е активна предимно в размножителния период.
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия