Нарвал - арктически зъбат кит

Характерно за Нарвала ( Monodon monoceros) е дългият рог на мъжките, който всъщност  представлява зъб и е много силно удължен горен ляв резец. От този рог идва и по-известното име на кита- Морски Еднорог. Тези животни живеят близо до ледовет

2010-07-22 13:54:40
Нарвал - арктически зъбат кит
Характерно за Нарвала ( Monodon monoceros) е дългият рог на мъжките, който всъщност  представлява зъб и е много силно удължен горен ляв резец. От този рог идва и по-известното име на кита- Морски Еднорог.

Тези животни живеят близо до ледовете на арктика. Мигрират през зимата заедно с напредващите ледове и се насочват към открито море. През лятото  се завръщат по същите места на север. Хранят се предимно с треска, камбала, сепия и скариди. Учените не знаят как точно хващат плячката си. Предполага се, че използват силен звук, за да ги зашеметят или мъжките ги удрят с рога си, но това не е доказано.

Нарвал в превод на български значи "мъртъв кит". Това име го получава, защото обикновено плува на обратно, с корема към повърхността.

Женската ражда на всеки три години. Бременността ѝ продължава около 15 месеца. Малките са дълги около 150 см и всяко едно тежи приблизително 85 кг. Възрастните мъжки са с дължина 4,5 метра и достигат тегло 2000 кг. Най тежкият намиран кит от този вид е бил 2350 килограма. Цветът им е от светло зелено и смесица с кафяво. Рогът може да достигне около 2 метра дори и повече.

Зъбатите китове живеят на групи от 10 до 100 индивида. Те плуват сравнително бавно, но ако нещо ги подгони, се изстрелват с невероятна скорост. Мъжките се дуелират през размножителния период като търкат рога си без да се удрят. Те нямат гръбна перка като делфините и акулите. Китът чува звузи с ехолокатори с предната част на главата. Няма уши като сухоземните животни.

Норвалът е много бърз, дори по-бърз от кит Орка (кит убиец). Въпреки това Орката настигне ли Норвала, ще го блъсне с глава и ще го изяде. За да се скрият от кита убиец, Норвалите се крият в плитките води. Когато Орката позлва ехолокатора си да намери плячка, плитките води объркват кита и той не успява да хване Водния еднорог. Няма случай Норвал да е атакувал човек, но ако човек види такъв кит по-добре да не го дразни, защото рогът му е много твърд и лесно пробива.

Хората предимно ползват този кит за неговото масло, което гори много дълго време и пламъкът е много светъл. Месото го ползват предимно за кучетата си заради количеството мазнина. Хората ядат кожата, която има много приятен вкус и огромно количество Витамин С. В днешно време рогът на кита може да се продаде за около 5 000 долара . В САЩ е нелегално да се продава, но в Европа и Азия, не е проблем. За бракониерство на това животно се заплаща 50 000 долара глоба и 1-5 години затвор. Има няколко фирми, които легално се занимават с това и те следят популацията да не пада под природното ниво. Ако това стане, всяка фирма трябва да бъде глобена по 50 000 и да спре работа за 1 година. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия