Азиатската антилопа

Позната е и под имената: Черна индийска антилопа, Антилопа гарна, Черен козел и др. Тя е разпространена най-много в Индия, но се среща и на някои места в Пакистан и Непал. Тя притежава пръстеновидни рога, които имат от три до четири завъртания (ка

2010-07-21 17:14:13
Азиатската антилопа
Позната е и под имената: Черна индийска антилопа, Антилопа гарна, Черен козел и др. Тя е разпространена най-много в Индия, но се среща и на някои места в Пакистан и Непал.

Тя притежава пръстеновидни рога, които имат от три до четири завъртания (като спирала). Рогата достигат дължина до 70см. Името Черна антилопа също е използвано за название и на Африканската антилопа. Възрастната Индийска Черна антилопа стига до 32-43кг. Горната част от тялото е черно, а долните части, както и пръстените около очите, са бели. Светло-кафявата женска обикновено няма рога. Мъжките индивиди са тъмно кафяви.

Черните антилопи са често срещани в открити пространства на стада. Когато връхната точка от размножителния период дойде, един мъжки индивид от стадото става доминантен.

Черната индийска антилопа ( Antilope cervicapra) има четири повида:

» Antelope cervicapra cervicapra
» Antelope cervicapra rajputanae
» Antelope cervicapra centralis
» Antelope cervicapra rupicapra

Това животно може да се срещне навсякъде в Индия, освен в североизточните части. В днешно време е виждана в региона Пендцаб, Раджастан, щат Харяна, щат Гуджарат и Централна Индия. Антилопата не живее в гъсти гори, а обитава открити пространства. Тя е едно от най-бързите животни на Земята и може да надтича много индивиди на дълги разстояние.

Широките полета, които позволяват на антилопата да се движи бързо, са от голямо значение за нейното оцеляване при нападение от хищник. Повечето мъжки индивиди в стадото са с черна козина, тъй като този цвят е доминантен. Белите петна са около очите, ушите, брадичката, долните части на тялото и трътката. Дори и малките имат такива отличителни белези. Когато се родят са кафяви, но след около месец цветът потъмнява. Порасналите мъжки антилопи имат пръстеновидни рога завити на спирала под формата на буквата V.

Черната антилопа най-много се храни с тревисти растения. Също така с шушулки, плодове и цветя. Някои от тези животни живеят над 20 години. Средната максимална възраст, която могат да достигнат е 16 години.

Значение на животното:

- както всички животни, така и Индийската черна антилопа е част от нашата природа и ние трябва да се стремим да съхраним популацията й, за да има бъдеще. Тя е един от 26-те вида  бозайници,който е под защита в Непал.

- богатстовото от биологично разнообразие има много по-голяма стойност от паричната.

- от голямо значение е за туристите, които могат да отидат и да я видят, изследователите, любителите на животни.

- културно значение в Индуизма и Будизма. Черната антилопа е символ на чистотата, успеха и мира. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия