През 27 Юни 2007г. Американсият департамент по наблюдаване на животните, махна Американския Белоглав орел от книгата за застрашени видове.  Този орел е с  черни пера с много лек златен отенък. Опашката и главата са бели с дребни пера. Краката и човката са  златистожълти. Малките орлета са смесени: кафяво и бяло. Стават възрастни след около 4-5 години.
Размера на възрастен орел е 70-80 см, женската е малко по-голяма от мъжкия.

Размаха на крилете е до 2 метра. Тези орли могат да летят на височина  3000 метра. По време на хоризонтално летене достигат до 60 км/ч. Тежат около 5-7 кг. Техните кости са много леки, защото са кухи. Клюнът, ноктите и перата им са изцяло от кератин и имат около 7000 пера.
Американският орел живее около 30 години. Тези изящни птици са на върха на хранителната верига. Никое животно не смее да ги напада, нито да доближава техните гнезда, което е и почти невъзможно защото техните гнезда са под пукнатини в огромните скали и са защитени от почти всяка стихия или евентуален нарушител.

Този орел може да вдигне около 4 килограма плячка. Храни се предимно с риба, гризачи, дребни животни и дори трупове. Американският орел е страхотен плувец, но ако водата е студена, е опасна за него. Ловува на територия от 2000 до 10 000 акра. Колкото повече храна има, толкова на по-малко разстояние  ловува. Тази птица има перфектно остро зрение и може да види мишка  с размер 5см  на над 1000 метра разстояние.
 
Американските Белоглави орли са моногамни, щом направят гнездо двойката са заедно, докато един от тях умре. Орлицата снася от 1 до 3 яйца. Излюпването на яйцата се споделя между родителите, докато единият ловува, другият седи  над тях и ги пази. Това трае около 35 дни. За 3 години са отбелязани 13544 двойки орли, отглеждащи малки. Популацията се покачва  с 76%.

Американският орел става национален символ на САЩ през 1782г. Тогава е направен и печатът на САЩ.
Повечето орли обаче не умират от старост, а от прострелни рани от бракониери, електрически удар от огради, отравяне, сблъсък с автомобили и в редки случаи, от  глад, който е причинен от невъзможност за лов, поради физически наранявания.
Автор: Албена Иванова