Полярната рибарка, известна и  под името Райски Стерн, е сравнително малка птица. За своите размери, 30см и около 1кг, тя успява да измине в миграционен прериод над 35 000 километра, всяка година. Смята се, че няма птица на света, която да прелита повече разстояние от нея. Това разстояние в километри  щеше да е абсолютно  точно, ако птицата летеше само в права посока. Тя не лети направо към дестинацията си, а минава през много други места преди да стигне до крайната точка и то почти без да каца. Поради тази причина, учените изучаващи Полярната рибарка , всяка година измерват различно разстояние, което понякога  стига дори до 40 000 километра. Тази птица почти никога не се приземява и прекарва около 7/8 от времето летейки. Ловува предимно през деня.
 На тялото й може да се различат черни линии на всяко крило, както притежава и оранжев клюн. Тези белези  правят  птицата  съвсем различна в сравнение с другите арктически птици. Интересно е, че размножаването  се осъществява на определено място, 50-тия паралел на север. Снася от 1 до 3 яйца. Минават 20-24 дни до тяхното излюпване. Снасят ги в тревисти местности, понеже няма дървета на Арктика и храстите ги пазят от хищници. И мъжкият, и женската помагат за отглеждането на яйцата. Полярните рибарки са социални.  Винаги наброяват  около 50 групи, колонии. Понякога  дори осиновяват малки чайки и други подобни на тях птици.
 Размножителният обичай е интересен. Мъжкият подава малка рибка от устата си и я слага близо до женската, ако тя тръгне да кълве рибката, двете птици правят нещо наречено "летенето на рибката", като летят и си я подмятат. Обитават цялата  част на Северната Арктическа местност. Хранят се предимно с малки риби, скариди и насекоми.
 Интересно за тях, е че се водят и към патиците и към семейството на чайките. Това е така, защото краката им са като на патиците, а не като на други птици. С това се различават много и от другите членове от семейството на чайките. Изследвания показват, че тази птица прави всичко възможно да не се мокри. Дори с такива крака като на патица, птиците рибарки не могат да плуват. Те просто се впускат внезапно към водата, грабват рибката с крака и отлитат на високо.
 Полярната рибарка може да лети на едно място като колибрито. Повечето птици не владеят това . То е от голяма  важност за нея, за да може да ловува по- ефикасно. Тези птици почти не се приземяват и обикновено ядат докато летят. Когато ловят насекоми, ги хващат с перфектна прецизност във въздуха.
 Риболовците използват рибарката, за да разберат, къде има големи пасажи от риба. Изчакват я да се наяде от уважение, че им е показала храната и тогава отиват да ловят рибата. Така  хващат много по-голямо количество. Затова тази птица е толкова обичана и уважавана от рибарите на Север.
Автор: Албена Иванова