Арктическа (полярна) лисица

 Арктическата лисица живее далеч на север в сравнение с всяка друга лисица. Тя е много добре адаптирана към студения климат на Северния поллюс. Храни се предимно с малки бозайници и няколко вида морски птици. Арктическите лисици ловуват по много

2010-07-11 17:31:58
Арктическа (полярна) лисица
 Арктическата лисица живее далеч на север в сравнение с всяка друга лисица. Тя е много добре адаптирана към студения климат на Северния поллюс. Храни се предимно с малки бозайници и няколко вида морски птици. Арктическите лисици ловуват по много интересен начин. Повечето плячки, които хващат се намират под снега. Лемингите (приличат на морски свинчета) са тяхната основна храна. Начина, по който ги улавят е много интересен и чудат. Когато надушат леминг под снега, лисиците скачат във въздуха, извиват тялото си и се забиват с предните си лапи и нос в снега. Тези движения ги правят с голяма скорост и сила, като така успяват да уловят храната си успешно.
 В много случаи обаче, лисиците  се задоволяват с останала храна, която други хищници не са дояли. Тези лисици се хранят и с мърша, когато не успеят да открият леминги или птици. За разлика от други животни, арктическите лисици щом се нахранят, придърпват останалата храна на някое познато, скришно място и я заравят, за да им остане за следващия път, когато огладнеят.
 
 Размера на една такава лисица е:
Височина : около 30см
Дължина : близо 1 метър
Тегло : около 6-7 килограма
Цвят : Бели през зимата и леко кафеникави през лятото.

  Тяхната козина е най-топлата в света. Установено е, че дори козината на полярната мечка не пази толкова топлина, колко тази на  полярната лисица. Разможителният им период е от Март до Април, а бременността трае около 52 дни. Раждат се от 7 до 15 малки, от които  оцеляват около 80-90%. Размера на ареала,  който обитават е от Северната част на Аляска, Канада от средните части и стига до най-северните места: Северна Алберта, Северна Манитоба, Северен Квебек. Обитават голяма част от Русия и Гренландия.
 Лисиците използват дупките на земните катерици за подслон, като разкопават дупката, за да се съберат в нея и я  покриват с клечки и други неща, за да са защитени от снега и лошият климат.
 Този вид лисици скоро може да влезе в книгата на застрашените видове поради прекаленото им убиване от ловци и бракониери. Главната цел поради, която ги избиват е за тяхната превъзходна козина, която е много здрава, топла и мека.
 Много от тези лисици следят и стоят близо до полярни мечки и ги чакат  да се нахранят, за да използват остатъците от плячката, по която има  нещо за дояждане. Те са предимно самотни животни, но има случаи, в които са забелязвани и по няколко лисици заедно, ловейки леминги и птици. Това се наблюдава  предимно по време на размножителния период, но се е случвало да се видят и по друго време на годината. Има и случаи дори полярни мечки и лисици да ловят рамо до рамо, но това е доста рядко срещан феномен. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия