Лама-описание

   Ламите са животни, които принадлежат към семсйтвото на камилите. Те съществуват от около 4 милиона години по централните равнини на Северна  Америка. Мигрират и в Южна Америка. Опитомяването на лами датира от 3000-5000 години, което

2010-07-09 01:28:51
Лама-описание
   Ламите са животни, които принадлежат към семсйтвото на камилите. Те съществуват от около 4 милиона години по централните равнини на Северна  Америка. Мигрират и в Южна Америка. Опитомяването на лами датира от 3000-5000 години, което ги прави едни от най-древните домашни животни в света. Инките и индианците са ги използвали като източник на облекло, храна и за придвижване. Днес има около  350 хиляди лами в Америка и Канада.
   Тези прекрасни животни са добри същества. Имат големи очи и мил характер. Те са социални по природа животни. Притежават изключително адаптирани за всякакви терени крака като на тях има нокти, а не копита. На задните си крака в долната част и между пръстите ламите притежават мирисни жлези. Смята се, че са среедство за отбрана, тоест да предават сигнал за опасност, но още не е добре изучено. Жлезите спомагат за регулиране на телесната температура. На задните си крака имат и други жлези, които се наричат торсални. Те спомагат на ламите да разпознават индивиди от стадото.
  Интересно за тези животни, е че имат много  висока концентрация на хемоглобин в кръвта си и червените кръвни клетки са им елипсовидни, а не кръгли. Тези характеристики на ламите допринасят за тях да могат да се приспособяват към среда бедна на кислород и следователно  на по-високи надморски равнища. Козината на ламите  спомага за по-лесното адаптиране към  различния климат. Текстурата на козината при тях варира. Някои имат едра козина от външната страна и мек долен слой подобен на вълна от вътрешната. Този дебел слой им помага да издържат на студ,  дъжд, вятър, сняг. Късата козина при други лами спомага за преживяване на среда с топъл климат.
  Ламите са най-извстни с това, че са много мили животинки и ,че са много лесни за опитомяване и трениране. Това ги прави използваеми за различни неща и в същото време уязвими. В стадо ламите комуникират с леко къткане, тананикане и движение на ушите и врата. Викът за опасност, който ламите използват, е сравнен с този на тропическите птици. Ламите го използват, когато наближава опасност или, когато някой ги предупреждава тях самите. Започват да вдигат много шум и да мрънкат, когато се чувстват неудобно или им е много топло.
  Друг онещо, което е известно за ламите, е че те се плюят едни други в знак на защита. Преди да плюят, ламите мърдат ушите си назад и нагласят главата си нависоко. Ламите могат  и да наплюят човек ако усетят опасност. Това е характерно за тях, защото чрез плюенето се осигурява ред в стадото и се показва кой доминира.
Ламите се хранят предимно с тревисти растения, ниска трева и планинска растителност. Те са способни да си набавят необходимите течности от храната, но също така се нуждаят и от свежа вода за пиене, за да оцелеят. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия