Полярна мечка

  Белите мечки живеят само в Северна Арктика и прекарват повечето време на ледени късове.  Те са най-големи от семейството на мечките и са много добре приспособени за Арктическия лед и сняг.  Средно мъжките възрастни полярни мечки са в

2010-07-08 20:27:18
Полярна мечка
  Белите мечки живеят само в Северна Арктика и прекарват повечето време на ледени късове.  Те са най-големи от семейството на мечките и са много добре приспособени за Арктическия лед и сняг.  Средно мъжките възрастни полярни мечки са високи  2,6 метра, а женските- 2метра. Мъжките полярни мечки тежат около 550 кг, а женските  300 кг. Полярната мечка има няколко уникални приспособления за живот в Арктическите земи. Всъщност кожата им под козината е черна, за да могат да привличат повече слънчевите лъчи.  Също така са и много добри плувци и минават от едни ледени късове до други.  Наблюдавани са да преплуват  до 93км  от суша до суша. Полярните мечки са сексуално зрели от 4 годишни до 8 годишни и са полигамни. Бременните женски копаят дупки от октомври до декември, но не хибернират. Там се раждат малките от декември до януари и стоят с майките си до април месец. Майките кърмят  28 месеца.
  Белите мечки живеят около 25-30 години. Прекарват целия си живот около сняг и лед. Някои женски предпочитат да обитават ледовете близки до водата, за да ловуват, докато други живеят направо върху ледени късове. Характерно за белите мечки, е че се хранят с пръстенови и брадати тюлени. От време на време се хранят и с бозайници, яйца на други животни, растителност и мърша. Интересно за полярните мечвки, е че не пият вода. Набавят си всички необходими течности от животните, с които се хранят.
  Полярните мечки имат куха козина. Когато полярна мечка живее в зоопарк, козината се видоизменя заради по-топлия климат и тези кухинки стават по-малки. За това понякога може да се види полярна мечка с леко зеленикав отенък. Също тези кухинки в космите на козината помагат на мечката да стои над водата и да плува с по-малко усилие.
  Полярните мечки са предимно самотници. Правят и изключение, когато имат малки, когато женските са  в размножителен период  се движат заедно, също когато има доста голям източник на храна . Стила на плуване на мечките е като кучешкия. Могат да плуват около 10-12 километра на ден. Те имат доста хитър начин за улавяне на тюлени. Застават до дупката където тюлените излизат за въздух, лягат много близо и в момента, в който тюлена изкочи, те му се нахвърлят.
Хората кореняци, които живеят на Арктика, използват кожата на мечките  за дрехи, килими и одеала. Също използват месото и за ядене . Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия