Пшеницата

Пшеницата (Triticum spp.) е тревисто растение,което идва от близкия изток,но в днешни дни се отглежда в световен мащаб. През 2007 година световното прозиводство на пшеица е било около 607.0  милиона тона. Това я прави третата по производство сле

2010-06-26 12:45:04
Пшеницата
Пшеницата (Triticum spp.) е тревисто растение,което идва от близкия изток,но в днешни дни се отглежда в световен мащаб. През 2007 година световното прозиводство на пшеица е било около 607.0  милиона тона. Това я прави третата по производство след царевицата (784 млн.тона) и ориза 651млн. тона годишно. Пшеницата е важна суровина изполвана за направата на брашно за тесто, на хляб, бисквити, курабийки, зърнена закуска ,паста, юфка, биогорива,  както и при ферментация за направата на бира и други алкохолни напитки.

Генетиката на пшеницата е по-различна и сложна от тази на останалите култивирани видове. Някои видове пшеница са диплоиди (2n=2х клетките имат две хомоложни  копия на всяка хромозома, обикновено и от майката и от бащата). Много от тхя обаче са стабилни полиплоиди (тоест има повече от две двойки хомоложни хромозоми), тетраплоиди ( с четири групи от  хромозоми) или хексаплоиди (с 6 бр.).

Еincorn пшеницата ( Т.  Monococcum) е диплоид. Повечето тетраплоиди пшеница (emmer и durum ) произлизат от дивия вид emmer, T. Dicoccoides. Дивият emmer е резултат от хибридизацията между два диплидини  диви житни растения, Т. Urartu и Aegilops searsii. Хибридизацията,която е оформила фида на дивия emmer се е осъществила в диви условия, дълго преди култивирането.

Хексаплоидите обаче произлизат от фермерските ниви. Култивирана emmer или durum  пшеница, като се  хибридизира с друг див вид диплоидно житно растение (Aegilops cylindrica), се получава хексаплоидна пшеница ,  шпелта ( древен сорт едра пшеница,богата на желязо), както и се прави пшеничен хляб.

Има най-различни ботанически начини за класификация на видовете пшеница.

Най-използваните видове пшеница:
-Обикновената пшеница (Common wheat или  Bread wheat)- (T. aestivum) е хексаплоидна и  е най-много призвежданата в световне мащаб от всички видове.
-Durum-(T. durum)-това е единствената тетраплидна форма на дива пшеница,която се използва днес. Тя е втората по количество порзиводство след обикновената пшеница.
- Eicorn-(T. monococcum) е диплоиден вид  както в див ,така и в култивиран вариант.
- Emmer –(T. dicoccum) е тетрапоиден вид, който е култивиран в древни времена и сега не е толкова широко използван.
-Spelt-(T. spelta) това е друг хексаплоид,който е култивира в ограничени количества. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия