Лайшманиоза

Лайшмания е от рода на трипанозомите и  е едноклетъчен паразит,който причинява болестта Лайшманиоза доновани. Тази болест се разпространява чрез мушици от рода „Phlebotomus¨ (Европа) и рода ¨Lutzomyia¨ (Америка). Лайшманията п

2010-06-26 12:41:58
Лайшманиоза
Лайшмания е от рода на трипанозомите и  е едноклетъчен паразит,който причинява болестта Лайшманиоза доновани. Тази болест се разпространява чрез мушици от рода „Phlebotomus¨ (Европа) и рода ¨Lutzomyia¨ (Америка).
Лайшманията паразитира главно по гръбначни животни: полски мишки, живтони от семейство кучета,гризачи и хора. Лайшмания доновани засяга около  12 милиона души в 88 страни по света.

За този паразит се знае от 1903г. от шотландския патолог Уилям Лайшман.

Произходът на Лайшмания е неясен. Едно от много предположения е ,че паразитът се е пренесъл от Африка към Америка. Други предположения са ,че произходът му е от  Северна и Южна Америка и се е разпространил към Европа по-късно.

Клетките на паразита имат две  морфологични форми. Едните са promastigote-те имат в предната си част  флагелум (камшиче) и паразитират по насекомите. Другите са amastigote- те нямат флагелуми и паразитират  в гръбначни животни.

Инфекциите, които се образуват са кожни, кожно-лигавични и висцерални(засяга вътрешните органи).
При кожната инфекция (локализирана и с разсейки) се наблюдава доста силно  реагиране на кожата. Най-често този тим възпаление се причинява от  тези видове Лайшмания: L. major; L. tropica и L. aethiopica – в Европа и др., а в Америка най-често срещаният вид,който причинява инфекции е L. Mexicana. Кожните инфекции са по-чести в Бразилия,Афганистан,Иран,Саудитска Арабия, Сирия и др.

Лигавично-кожните инфекции се причиняват най-често от този тип Лайшмания: L.braziliensis и се срещат в Боливия,Бразилия,Перу, Китай и др.

При Висцералната Лайшманиоза  се наблюдават тези симптоми: повишена температура, подуване на черния дроб и далака, анемия. Тази висцерална лайшманиоза е известна и под името Кала  Азар. Тя се причинява единствено от  вида на  L. donovani комплекс (L. Donovani, L. Infantum SYN., L. Chagasi).

С изключение на Австралия Висцералната Лайшманиоза е разпространена из всички континенти. Най-често срещано заболяване е в Бангладеш,Бразилия,Индия,Непал, Судан и др. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия