Зеброви миди (Dreissena polymorpha)

Зебровата мида е малко сладководно мекотело, чийто прозиход е Полша, бившия Съветски съюз и  Балканите, е стабилно заселила вече и реките и езерата в Америка. Преселването на зебровите миди в Америка се смята,че е станало като мидите се залепяли

2010-04-17 22:10:39
Зеброви миди (Dreissena polymorpha)
Зебровата мида е малко сладководно мекотело, чийто прозиход е Полша, бившия Съветски съюз и  Балканите, е стабилно заселила вече и реките и езерата в Америка. Преселването на зебровите миди в Америка се смята,че е станало като мидите се залепяли за корабите на Европейски пристанища и след това са отплавали за Щатите.

Името си получават по раирания модел на черупката си,но не всички зеброви миди имат такава. Размерът им е обикновено колкото нокът,но може да достигне до над 4 см. Жовеят около 4-5 години в пресни сладководни води от два до дванайсет метра дъбочина. Женската зеброва мида достига полова зрялост на две годишна възраст. Може да възпоризведе от  30 000 до 1млн. яйца годишно.  Само около 2% от зебровите миди достигат полова зрялост.

Младите зеброви миди са мънички и плуват свободно. Тъй като са леки, водните течения лесно ги разпространяват във водите на реки и езера. По-възрастните зеброви миди се прикрепят към по-твърди повърхности (субстрати). То прикрепяне осъществяват чрез специален външен орган,който се състои от множество нишки. Мидите могат и да се прикрепят към тръби във водата, лодки и други твърди почърхности,както и за раци,костенурки, други зеброви миди и мекотели.

Зебровите миди причиняват  щети и застрашават местните животни, както и причиняват други структурни проблеми. Милиони долари годишно се изразходват за контролът върху тези миниатюрни мекотели и за поддържането равновесието на екосистемите. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия