Намаляването на биоразнообразието може да увеличи инфекциозните болеси при човека!

Изчезването на растителни и животински видове може да се сравни с изхвърляне на пълен  кабинет с важни медикаменти  в кошчето или замяната на всяка  местна кухня с хамбургери McDonald’s. Намаляването броят на видовете няма дa

2009-12-24 12:32:26
Изчезването на растителни и животински видове може да се сравни с изхвърляне на пълен  кабинет с важни медикаменти  в кошчето или замяната на всяка  местна кухня с хамбургери McDonald’s.

Намаляването броят на видовете няма дa направи светът само по-скучен,но и ние хората ще сме по-застрашени. Ще сме изложени на по-голям риск от инфекциозни заболявания.

Разрушаването на местообитания и загубата на биоразнообразието,които са движени от замяна на местни видове с екзотични такива,обезлесяването, глобалният вреден транспорт,може да увеличи честоттата и разпространението на болести.

Болестите  ,които някога са били местни,сега са глобални.Това не е първият път,е в който ние хората сме изправени пред много нови болести. Още преди 1000 години,когато замеделието се разпространило и хората опитомявали животни,поставяли ги на диета и т.н. довежда до нови  инфекциозни заболявания. Друг момент в разпространението им е по време на индустриалната революция. Тогава инфекцизните болести намалели,но се появил ракът,вродените дефекти,алергиите.

Сега  като че ли се намираме в друг епидемиологичен преход.

През 2006 година биологът Джо Роман и Пон и  ученият  Монтира Понгсири събират група от учени и политически анализатори,които наблюдават редица от новите болести ,включително вирусът на Западен Нил,маларията, африканските паразитни болести-schistosomiasis ,белодробни синдроми и др. Изводът от изследването им  показва ,че всички  тези заболявания за свързани с намаляването на биологичното разнообразие. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия