Биологичната връзка между музиката и човешкия говор

Изследвания показват ,че  има голяма връзка между музиката и човешкия говор. Най-често използваните скали в музиката са тези,които  се доближават най-много до човешкия глас,казват учени и изследователи. Затова ние хората разбираме емоции

2009-12-24 12:31:34
Изследвания показват ,че  има голяма връзка между музиката и човешкия говор.

Най-често използваните скали в музиката са тези,които  се доближават най-много до човешкия глас,казват учени и изследователи. Затова ние хората разбираме емоции,изразени чрез музиката,защото тя наподобява начина , по който изразяваме емоциите чрез речта си.

Налице  е силна биологична основа  на естетиката на звука. Хората предпочитат определени комбинации от тонове,които са подобни на тези от речта. Това доказателство показва основната биологична причина да ценим музиката по този начин,тъй като тя имитира реч,която е от решаващо значение за еволюционния ни успех.

За проучване  на емоционалното съдържание  на музиката,екип от учени събира база данни от различни мелодии (1000 композиции класическа музика и около 6000 народни песни) и анализират тоналните им качества.

Също  така за изследването десет  човека  казват поредица от  единични думи с 10 различни  гласни,като гласовете са развълнувани или спокойни. Провеждани са и кратки монолози. След това сравнили мелодиите от двете групи с тоновете прозинесени в различни емоционални състояния. Установили,че звуковият спектър на тоновете от речта могат да бъдат сортирани,както музиката. С развълнуваната реч се показват по-големи музикални интервали, докато с по-спокойните тонове, по малки такива. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия