Как формата на черепа и долната челюст се е изменила при котките с времето?

Семейство котки включва някои от най-специализираните хищници в историята на бозйниците. Семесйтвото на контките се състои от две основни групи. Едната група е тази на съвременните котки,които съществуват,а другата е на тези,които за изчезнали. Скеле

2009-12-24 12:27:42
Семейство котки включва някои от най-специализираните хищници в историята на бозйниците. Семесйтвото на контките се състои от две основни групи. Едната група е тази на съвременните котки,които съществуват,а другата е на тези,които за изчезнали. Скелетите на двете групи котки изглеждат много сходни,но черепите им са различни. Основано на хипотези учените смятат ,че е така, тъй като двете групи котки  са били подлагани на различни адаптации към хищничеството по време на развитието си.

Котките,които  са изчезнали ,са доста трудни  за анализиране и изучаване  тъй като техните анатомични  характеристики често са много  различни от тези на насъвременните котки. Въпреки това с помощта на съвременна техника и използването на цифрови методи, улесняват работата на учените за изледването на тази група животни.

Котките  ,които можем да наблюдаваме  и днес, имат различни по големина  черепи. Черепите например при  лъвовете ,тигрите и леопардите са по-продълговати,докато при другите ,те са по-малки и скъсени. Тези критерии са били използвани за разделянето на съвременните котки в две подгрупи (на малки и на големи котки). Те са използвани за различаването на котките по време на еволюцията на анатомията им. Сега такива подгрупи има също и действителната форма на черепа  показва постепенен преход от най-малките до най-големите видове.

Основна  причина за  еволюцията на черепа  е необходимостта от мощна  и  точна захапка за убиване  на жертвата независимо от големината за тялото.  Мозъкът на котките намалява размера си ,в сравнение с размера на тялото.  Мозъкът заема задната част на черепа. Съществуват строги ограничения на черепната форма ,тъй като са необходими мощна захапка и мускулести челюсти. Поради това големите котки се нуждаят от по-продълговати черепи и големи мускули,за да може да бъде използвана много силна захапка за умъртвяване на жертвата.

Измрелите  котки ,които познаваме доста  малко, са били подложени на  големи еволюционни движещи сили. Един от най-важните фактори за тяхната еволюция е възможността за точно убиване,чрез ухапване на грълото. Необходимо е било това да се случва много бързо. Това довежда до реорганизация на формата на черепа и челюстите. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия