Разред Акари (Acari)

Акарите са загубили напълно сегментацията си. Има паразитни и непаразитни форми. Паразитни форми Паразитните форми са вектори преносители на заразни болести (Ixodes). Тялото при жнеските особено –хитинова торбичка. Само главогръдният щ

2009-12-07 09:21:25
Акарите са загубили напълно сегментацията си. Има паразитни и непаразитни форми.

Паразитни форми

Паразитните форми са вектори преносители на заразни болести (Ixodes).

Тялото при жнеските особено –хитинова торбичка. Само главогръдният щит е запазен. Женските са големи,докато мъжките са много дребни. Размножават се сперматофорно. Нямат глава,а имат главогръд и корем. Отпред са редуцираните хелицери ставно свързани с тялото. Образува се нещо като харпуни реещи инструменти. Педипалпите са редуцирани също до 3-2 сегмента.
Хелицерите и педипалпите са свързани ставно. Гнатосома-частта ,с която дъвче (пие кръв) акарът. Гнатосомата се забива (със зъбчетата),преди да се забие и среже кожата,акарите отделят секрет и затова не се усеща болка. Когато се напулнят с кръв вече се усещат акарите,защото стават по-големи. Върху гнатосомата има порови полета-за въсприемане (химичен усет). При женската се вижда напред половото отвърстие,анус,дихателни отвори от двете страни. От тях се развива хитинов пръстен-перитрема. Той държи дихателните отвори отворени/анална бразда.
Мъжките търсят женската.Тъй като мигрират(мъжките) имат защитено тяло с главогръден щит,краката завършват с нокти,на тарзуса има орган на халер-обонятелен орган. Движат се с последния чифт крака. Под хелицерите и над тях се развива хипостомен улей.
-Кучешки женски акар. Има дивертикули,които са израстъци на дебелото черво. Слюнчени жлези-смилане на храната,обезболяващи съставки. Добре развити малпигиеви тръбички (отделителна с-ма). Те се отварят в един джоб преди правото черво. Там отделят водата от фекалната маса. Сърцето е редуцирано. Отворена кръвоносна система.
Полова система: Женските имат подковообразен яйчникс яйцепроводи. Те се сливат с матката. От нея се отваря половото отвърстие на женската. В матката има добавъчни жлези,които запечатват  половото отвърстие,когато вече има семенна течност. Мъжкият има два семенника (като круша).Те се събират в семенен мехур,който от своя страна се отваря в семеизнасящ канал. Каналът оформя сперматофора.

Копулация и снасяне на яйца:

Мъжки-кръбно-коремно
От мъжкото полово отвърстие се отделя крушовидния сперматофор. Приближава се към разширеното полово отвърстие на женската и акарът изсипва семенната си течност. Тя се складира в семеприемника на женската. Когато яйцеклетките са готови сперматозоидите ги оплождат. Яйцата са много и се снасят лятото. Женските има един специален орган на Жане. Той се намира до гнатосомата. Когато женската започва да снася гнатосомата се приближава до половото отвърстие. Органът на Жане се приближава до яйцето и то се залепя. От яйцето се излюпват ларвите с 6 крака,след това 8 крака(при нимфи).

 
Крастен акар(Sarcoptes scabiei)

Причинява краста. Заразяването се осъществява ако се ползва кърпа на заразен човек или дрехи,белъо,завивки. Акарите мигрират по кожата (съответно от дрехите). Правят дупка в епидермиса и попадат в дермата. Редуцираните акари с късите крачета прогризват дупки в тялото. Четинките им придават много много силен сърбеж. Това се породява от движението на четинките.Женските снасят яйца,които са едри. Специален апарат за снасяне. Излюпилите се ларви продължават да гризат от тялото на заразения,излизат на кожата и продължават да се хранят. Затова болестта се лекува бавно с кремове,които лека полека убиват излизащите ларви. Периодично туземни племена-гърбовете им са груби от зарастването на раните. Кучешката краста се прехвърля по човека,но за кратко. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия