ТИП ЧЛЕНЕСТОНОГИ (ARTHROPODA) Подтип Хелицерати (Chelicerata)

Обхваща форми,които живеят във водата и форми,които живеят на сушата. Обединени са в две големи групи: I.Клас Меростомати (Merostomata)-Подклас Ксифозури (Xiphosura)- водни представители (мечоопашати) II.Клас Паякообразни (Arachnida)-сухоземни обит

2009-12-07 09:12:53
Обхваща форми,които живеят във водата и форми,които живеят на сушата. Обединени са в две големи групи:
I.Клас Меростомати (Merostomata)-Подклас Ксифозури (Xiphosura)- водни представители (мечоопашати)
II.Клас Паякообразни (Arachnida)-сухоземни обитатели

Водните представители имат разделено тяло на две части:
-главогръд-глава+гърди. Покрит е отгоре с щит наречен карапакс. Главогръдът още се нарича просома.
-задна част на тялото наречена абдомен=опистосома всъщност е коремът.
   Последният сегмент на тялото е силно развит-служи за ровене в тинята (за храна) с чувствителни крайници.Предната двойка крата намираща се отдолу се нарича хелицери.
  Нямат антени. Втората двойка крайници прилича на ходилни крака и се наричат педипалпи.Педипалпите служат за осезание. Последната двойка крайници от останалите 4 двойки служи за пичистване на корема. Там се намират хрилни пластини. Осигурява им се прясна вода,богата на кислород. Помагат за плуване.
   В основата на телсона се намира анусът.
Изключително дребни животни. Обитават Малайзия,Виетнам,Китай. Други се намират в Северна Америка. Големият им ареал показва колко древна,стара група организми са.
   Нямат челюсти (мандибули). Живеят при постоянни условия. Размножават се на сушата като там снасят ценските яйцата си. Те са по-едри от мъжките. Мъжките се захващат за женската и по този начин тя ги изкарва на сушата. Това се случва при голям отлив. Женската снася големи яйца. Мъжките се разбутват и остава само един зад женската.След това влизат във водата след като копулират с помощта на най-максималния прилив. Водата стига до яйцата,пясъкът се отмива и излюпващите се  ембриони попадат във водата. Ларвите започват самостоятелен живот, като никога повече не излизат на сушата.
   На сушата се адаптиват първите артроподи. Те дават началото на развитието на първите скорпиони. Около 1200 вида и 20 вида от тях са смъртоносни. Други групи се заселват във водорасли. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия