Пиявици (Hirudinea)

Пиявиците водят ектопарацитен начин на живот. Размерите са около 1-20см. Едната част от тях са хищници,а друга ектопаразити-хранят се с кръв. Ектопаразитите могат да са и водни и сухоземнои (в тропични гори). Попринцип обичаст места като влажни гори,

2009-11-23 16:10:19
Пиявиците водят ектопарацитен начин на живот. Размерите са около 1-20см. Едната част от тях са хищници,а друга ектопаразити-хранят се с кръв. Ектопаразитите могат да са и водни и сухоземнои (в тропични гори). Попринцип обичаст места като влажни гори, намират се върху храсти и др. Могат да минат през отворите за връзките на обувки. Съдържат вазодилататори. Това са вещества,които задържат кръвоносните съдове отворени. Използват се като обезболяващи. В миналото са използвани за хирудотерапия-кръвопускане-при високо кръвно ,при ниско  е противопоказно. Използват се за лечение на неправилно съсриване на кръвта(тромбоза) като се поставят на врата. В слюнката имат вещество пречещо на кръвта да се съсирва-хиродин.
В тялото си (в храносмилателната система) ИМА БАКТЕРИИ ПРЕЧЕЩИ НА КРЪВТА ДА СЕ РАЗГРАЖДА И ТАКА Я СЪХРАНЯВАТ ДОКАТО ИМ ПОТРЯБВА.

Кръвосмучещи (челюстни) пиявици(Gnathobdellida)
  Притежават рецептори усещащи вибрациите,сетивни сензор регистриращи налягането на водата. Движат се бързо,тъй като притежават добре развита мускулна система-80% от теглото им. Движат се вълнообразно. За прикрепването си притежават два вендуза,единият е околоустен,а другият  накрая на „тялото”.Вторично отгорв се отваря анус.
  Тялото се сегментирано,сплеснато. Има малко съпротивление с водата. Всеки сегмент има по една двойка отвори (лъжесегментация,която засяга само епидермиса и спомага за още по-гъвкавото тяло).
  Тези пиявици притежават въоръжена глътка с 3 велюсти с бобовидна форма (резци),откъдето идва и името им.Предната част на тялото или главовата част е представена от простомиумът и 4-5 сегмента. По-развита цефализация. Клителарната област е от 9-10-11 сегмент .Там се отварят женското и мъжкото полови отвърстия. Клитеум-богат на жлезисти клетки,които отделят секрет обливащ яйцата-яйчен пашкул като дунапренова гъба. Той остава в тинята ,където малките се излюпват.
   Трупът е представен от 15 сегмента и задния край,който се образува от 6-7 сегмента,които се сливат. Предният вендуз е образуван от сливането на 4 сегмента. Има два мускулни слоя- външен-пръстен и вътрешен-надлъжен.
   Процесът на еволюция допринася за добре развитата мускулна система.  Така пиявицата се движи бързо. Телесната празнина намалява телесното пространство. При кръвосмучещите се запазва само около гръдната част и нерната система. Развили са се паренхимни клетки,които служат като опора на мощната мускулатура. Метанефридиите са без течност , а само паренхимните клетки. При тях изчезва ресничестия апарат около нефросотмата. Контактът между нефростомата е клетъчен с паренхимните клетки, за изхвърляне на веществата.
   Храносмилателна система:
 Храносмилателната система е добре развита. Състои се от глътка ,къс хранопровод,средно черво-с разклонения-дивертикули (джобове)-с бактерии,които консервират кръвта-тънко черво,завършващо с анус. Анусът е тесен при кръвосмукащите отколкото при останалите.
 Отделителна система;
Също е добре развита. От множество двойки метанефридии. Събрани са в общ канал  с непотребните вещества. Каналът накрая няма метанефридии. Отваря се в нефропороси.
  Хермафродитите имат семенници,пенис наречен цирус (тънък,мешест).Чрез цируса в половото отвърстие в другия женски на патнъора.;два яйчника,една матка и влагалище. Яйцата се намират в пашкул. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия