Клас Малочетинести червеи (Oligochaeta)

Средата на живот налага редукция на параподите и намаляване броят на тениките. Броят на сегментите е голям-между 90-200/ при някои тропични форми стига до 600 (черно-зелен цвят)-тропични червеи.Те са дебели около 2-3см,дълги 1-1,5м. Богати са на белт

2009-11-23 16:09:49
Средата на живот налага редукция на параподите и намаляване броят на тениките. Броят на сегментите е голям-между 90-200/ при някои тропични форми стига до 600 (черно-зелен цвят)-тропични червеи.Те са дебели около 2-3см,дълги 1-1,5м. Богати са на белтъчини, могат да достигнат и дължина до 3м. Главовата част съхранява само простомиума. Когато се излюпи малкия червей сегменитте му са същите на брой. На всеки сегмент има малки двойки четинки-осигуряват зацепването на червея към субстрата. Гръбно имат гръбни пори-при изсъхване отделят течност, за да се задържа епидермисът мокът,влажен-това спомага за газообмена,тъй катъо дишането се осъществява главно през кожата. Между 32-37 сегменти има поясче като пръстен-клитеум. Той играе важна роля по време на копулацията-отдолу има пубертетни валчета,които са развити готови за копулация. На 14 сегмент има отвори. На 15 сегмент има пори,които представляват отвори на мъжката полова система. Те са два отвора,които представляват мускулести папили около отворите-те индикират мястото на мъжките полови отвори. Между поясчето и отворите има 2 бразди,които се наричат семенни . те са със специална мускулатура и по тях по време на копулацията се стича семенната течност към клитеума.

 Кожномускулната торба е покрита отврън с кутикула с епидермис. Следва кръгова мускулатура,след нея надлъжна. Цялата мускулатура е в 5 мускулни ленти. Епидермисът е богат на кожни жлези за движение,така се поддържа епидермиса влажен. Отвътре кожномускулната торба е пълна с телесна течност (рола на хидростатичен скелет).
  
  Храносмилателна система:
      Тези червеи се хранят с хумус (пръст на хапки),листа,коренчета и др.
Устното отвърстие се намира под простомиума. Храната попада в глътката,чиите стени отделят слузест секрет ,който омекотява почвата. От там тя попада в дълъг хранопровод. Върху него има 4 бобовидни образувание-жлези на мурен,муренови жлези.
Когато се разгражда листната маса се получават киселини ,които са токсични животните. Жлезите отделят секрет богат на калций,който неутрализира киселините-хемидинови и хоминови. От там храната попада в гуша и се складира на порции. По-късно се подава в стомаха. Той е много мускулест орган,който мачка храната. От стомаха храната попада в средното черво и накрая в кръвоносната система.
    Ако храним червеите с храна ,която не съдържа камъчета,песачинки те ще умрат. Това е така,защото камъчетата и по-големите частици в храната подпомагат смачкването ,смилането и всмукването на органичните частици от нея. Червото е жълтеникаво-зелено. Епидермиса на вторичната телесна празнина е видоизменена хлорогенна тъкан,която има отделителна функция. Тя натрупва в себе си непотребните вещества. Накрая завършва с анус,от който се отделят шнурове фекална маса-копролити,съдържащи слуз,остатъци от поачвата и вещества върху,които действат гъбите,плесенитр,бактериите.
 Тези червеи неутрализират киселите почви. Качеството им се подобрява,защото аерацията става по –добра,също се увеличава повърхността на отпадните продукти за следващите консументи.
    Дъждовните червеи са концентратори на тежки метали и след това чрез електролиза могат да се извличат от тях.
  Кръвоносна система:
Кръвоносната система е добре развита. Тя съдържа много капиляри в епидермиса ,които произлизат от други кръвоносни съдове представени от 1 гръбен и 1 коремен кръвоносне съд. Кръвоносната система е затворена. Отпред се намират напречни кръвоносни съдове,които циркулират и от тях има разклонения към кожата. Кръвта съдържа хемоглобин. Червеите издържат на ниски концентрации на кислород-2,5 до 0,4 %.9земни дъждовни червеи,където почвата е по-силно отъпката,по-малка аерация).

   Отделителна система:
Наблюдават се типични метанефридии,които са по една двойка във всеки сегмент. В екскрецията и при регулиране съдържанието на вода действат хлорогенните клетки ,които имат ектодермален произход. Те отделят твърди вещества,натрупват екскрети,има ги и по стените на кръвоносните съдове. Събират се в по-големи групи в телесната течност и през гръбните.. се изхвърлят.
   Водните олигохети могат да живеят както в сладки води,така и в морета и океани. Имат дълги четинки- (Tubifex)-храна за рибки. Те са с богата на хемоглобин кръв,ярк червени са,живеят в средно бедни води на кислород-заровени в тинята. Задната част е в движение за набавяне на кислород.
  
  Нервна система:
Нервната система е същата като при многочетинестите червеи. Нямат очи,имат сетивни клетки. По тялото си имат светлочувствителни клетки,но няма специални органи сетивни.

 Полови органи и размножаване на Олигохетите:
Половите органи се намират в предната част на тялото. Има полови жлези,семенници,яйчници,полови проводници. В семенните торбички плуват сперматиди,които зреят (разрастване преградите на отделните сегменти-дисепемент.Семенниците са две двойки и са мънички. Чрез семенни фунийки групите от сперматиди се изхвърлят през двата отвора. В торбичките липсват амебоцити и затова има много грегарини. Ценската част от  половата система е представена от два яйчника. Те се намират върху дисепементите на сегмента,плуват и през специални яйчни фунийки се отделят от 14 сегмент. Когато индивидите копулират двата хермафродита отбменят семенна течност. Тя се съхранява в семенни торбички (семеприемници),които са към женската полова система.

   -Копулация:
Копулацията протича нощно време. Ако червеите са близо един до друг се доближават с предните си части още. От мъжките полови  отвори се движи семенната течност по семенни каналчета (бразди) и при другия индивид се случва същото,но последователно.
  Двете животни се доближават ,тогава важна роля играе клитеумът,който съдържа 3 типа жлезисти клетки. Едните са дребни и отделят слузесто вещество, другите са средни  и те отделят сектрет,който служи за обвивка на яйчния пашкул по натам, а последните са огромни. Те път от своя страна съдържат дребни зрънца,който секретират вещество за зародишите.
   Двата индивида отделят секрет от малките жлези. Те служат за залепване на страничните стени на червеите. Образува се херметизирана празнина,която е добре предпазена за осъществяването на обмяната на семенната течност.
    Нека първият индивид го бележим с N1,a вторият N2. N1  отделя семенна течност,която достига и навлиза в семеприемниците на N2 *тя се движи по браздите към клитеума, минава в празнината и накрая в N2). СЪщото се осъществява и от другия индивид.Така обменят семеннта течност и когато яйцеклетките се готови се оплождат.

-Снасяне на яйцата:
В семеприемниците има семенна течност вече. Клитеумът секретира секрет  от средните клетки. Образува се обвивка около клитеума. След това едрите клетките отделят вещество изпълващо получилия се пръстен. Пръстенът застава на мястото на отвора на женската полова система-яйцеклетките попадат в белтъчната материя. Червеят се изтегля още назад и така пръстенът от слуз  попада до семеприемниците. Там те се сливат и се оплождат яйцеклетките. По-късно пръстенът съдържащ яйчен пашкул-кокон, яйца и белтъчна материя се отделя (жълто-зелен цвят). Пашкулът остава в почвата и започва развитието на червеите. Размерът на коконите е 2-6мм ,но има и по-големи. На седмица или на 10 дни се отделя по 1 яйчен пашкул-в него между 2-3 яйца понякога и до 20бр. Най-дълго живеят до 15 години,средно 3,5-4,5г. Известна регенерационна способност,която зависи колко броя сегменти са откъснати.

Предната част е активна. Това позволява бързото възстановяване. Назад тези способности намаляват. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия