Анатомия на Полихетите

-главова част - труп- гръден дял-торекален дял/добре развити параподи -опашен дял-редукция на параподите -кожномускулна торба -тялото  е покрито с еднословен епител отделящ кутикула-отдолу се намира съединителна тъкан ,под нея мускулатурата-

2009-11-23 16:09:02
-главова част
- труп- гръден дял-торекален дял/добре развити параподи
-опашен дял-редукция на параподите
-кожномускулна торба
-тялото  е покрито с еднословен епител отделящ кутикула-отдолу се намира съединителна тъкан ,под нея мускулатурата-първо е пръстеновидна мускулатура,която е силно развита при ровещите, а под нея надлъжна мускулатура,коят е в две дорзални и две вентрални ленти (при плаващите)
-наблюдава се наличие на дорзовентрални мускули-коси мускули-гъвкавост
-кожномускулната торба се отделя  с целотел-вторичната телесна празнина е изпълнена с течност-роля на хидростатичен скелет-по време на ларвеното развитие и тя се развива.
-храносмилателна система: при жищните глътката е видозименена в хобот с мощни челюсти (смазва се жертвата и я поглъща бавно),следва къс хранопровод,стомах,средно черво,тънко черво,ректум-задно черво/нямат сложни жлези. Много от видовете са вегетарианци- A. Marina-с бентос се хранят. Други с помощта на специални израстъци насочват органичните остатъци към устата си-при прикрепените.
-Дишане- осъществява се с цялата повърхност на тялото/появяват се хриле-видоизменени гръдни цируси на параподите
-кръвоносна система-за първи път се появява  кръвоносна система от затворен тип- от първи гръбен и първи коремен кръвоносен съд. Те са свръзани и кръвта циркулира. Тя има зелен цвят(хлорокроамин). Индивидите,които живеят на по-голяма дълбочина в кръвта си имат и хемоглобин,хемеретрин и др.
-отделителна система-от нов тип-двойки метанефриди във всеки сегмент-по-сложни отделителни структури/торбичка с отвор-нефростом-при нея има снопчета от реснички насочващи хранителните вещества в канал-завършва с разширение-мехурче-непотребните вещества се отделят чрез нефропорус.
-полови жлези- свързани са с отделителния канал-при някои има по два метанефрдия и по два отвора отварящи се коренно във всеки сегмент.
-нервна система-мозък-1 чифт-надглътъчни ганглии/в първия главов сегмент/простомиум-свързани с конективи с подглътъчния ганглий на коремната нервна верига.
-сетивни органи-очи,обонятелна ямка,антени,палпи и цири/равновесен орган-статоцисти
-разделнополови жлези-те са слабо обособени и нямат проводници
-половите жлези се развиват в различните части-епитокни
-безполовата част-атокна част след като се оплодят яйцата се развива ларва във водата-тропофора- има снопче от реснички и два пояса около ларвата-над устното отвърстие и под  него има устен отвор,стомах ,черво,задно черво,анус
-от теменната пластинка се развиват нервната исстема и мозъка (тя е от ектодермата)/ларвата нараства,начленява се и се превръща в метатропофора и продължава да нараства и се превръща във възрастен индивид.
-при ларвите аналната зона се нарича зона на нарастване-тя оформя бъдещите сегменти Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия