Размножаване на кръглите червеи - Глисти (Ascaris)

При мъжкия глист половият отвор-клоака се намира при края. При женските глисти половият отвор се намира в първата третина от тялото. Мъжкият застава перпендикулярно на тялото на ценския глист. Клоаката закрива половото отвърстие на женската  и д

2009-11-19 09:01:02
При мъжкия глист половият отвор-клоака се намира при края. При женските глисти половият отвор се намира в първата третина от тялото. Мъжкият застава перпендикулярно на тялото на ценския глист. Клоаката закрива половото отвърстие на женската  и двата индивида копулират.

   Половата система е еднообразна-нагъната. Кръглите червеи са разделнополови животни. Яйчниците на женската са тънки в началото, дебели са в матката и във влагалището. Липсва кръвоносна система. Паразитиращи са в анаеробна среда без дихателна система. Другите дишат цялата повърхност на тялото.
 Нервна система. Тя от тип ортогон с окологлътъчен нервен пръстен, 3 двойки кордони (напред и назад). Около устата се намират нервни четинки. Сетивните органи са слабо развити. Коцните структури се наричат амфидии и се намират в предната част на цивотното-цепки,спираловидно изтъняване,химиорецептори. При водните нематоди има очни петна  в предната част на тялото. Фазмидиите са едноклетъчни жлези  в опашната част на част от нематодите (химиорецептори, жлези с екскреторна функция и др.).

Развитие на кръглите червеи

Детски глист (Ascaris lumbricoides). Детският глист паразитира само по човека. Той е силно издръжлив. Свинският глист паразитира само по свинете. Можем да познаем ,че детето ни има глисти ако скърца със зъби нощем докато спи. Ценският детск иглист е голям около 40 см. Яйцата на детските глисти са специфини . Заразяването става чрез фекалии с яйца на глисти. Глистите паразитират в тънките черва на детето,след като копулират снасят яйца. Чрез фекалиите се отделят навън,където има кислород, чрез който се активира развитието на ембиониа. Мъцкият детски глист е около 10-15-20 см. Когато фекалната маса изсъхне (втори стадий на яйцата- ларви). Яйцата с ларва попадат  по плодове , пясък ( на площадка), при мръсни ръце, в храносмилателната система навлизат. След това в тънките черва, през стените им чрез кръвния тик ларвите попадат в белите дробове. След това стигат до трахеята, до носоглътката. Връщат се отново в храносмилателната система,докато през това време съзряват. Цикълът им на движение се нарича кръвно-белодробен. Попаднали отново в храносмилателната система спират да мигрират,хранят се,растат, стават полово зрели и копулират.

   Движението на детските глисти води до вторични инфекции (повличат бактерии). Травмират тъканите като преминават през тях.
Конски глист има в птиците и др.

Спиралната трихинела (Trichinella spiralis) паразитира само в топлокръвните животни (мечка,таралеж, диво прасе). Ларвен стадий- навит спирално червей в мускулните влакна. Образувана е капсула около ларвата (от организма). С времето тя се калцира (CaCO3). Този вид червей може да престои и 20 години в мускулатурата. Основен източник на тях са мишки и плъхове, също питомни и диви прасета,защото те ядат мишки и плъхове. Чрез заразеното месо на прасето се заразява и човек. Спиралните трихинели циркулират ав организма без да бъдат изхвърляни във външната среда. Мъжките са по-малко – 0,7мм, а женските по-големи- 2мм/ Живеят в червата на човека=ларви. Хранят се ,копулират. Женските живораждат  яйца ,които се развиват в матката. Ларвите преминават през стените не червата в кръчния ток и достигат мускулатурата. Движат се ,за да достигнат пространството между мускулните влакна,разкъсват кръвоносните съдове,локализират се в мускулните влакна, в двигателните мускули, сърцето,езика,диафрагмата. Завиват се спирално и съединителна тъкан ги капсулира. Заразяването става чрез ядене на месо от заразено животно. Когато попадне в тялото на човека или животното,което ще умре-ларвите не преминават никъдемостават в червото и се развиват от тях много ларви-инвазират.

През 1942-1944 год. Константин Матов прави опит за заразяване на жаби и костенурки,като повишава температурата на водата и тогава трихинелата се развива в тях иначе не . Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия