Клас Тении или Цестоди (Cestodes)

Наброяват около 1500 вида. Името идва от цестос,което значин лента (от гръцки). Тениите са бели на цвят, имат малка глава, паразити са и имат начленено тяло. Най-дребните са около 1мм, а най-едрите около 40м. (в кашалота).    В човека пар

2009-11-19 08:58:30
Наброяват около 1500 вида. Името идва от цестос,което значин лента (от гръцки). Тениите са бели на цвят, имат малка глава, паразити са и имат начленено тяло. Най-дребните са около 1мм, а най-едрите около 40м. (в кашалота).
   В човека паразитират: свинска тения-2-8м; широка панделка-12м(рибите са междинният гостоприемник);говежда тения-4-10м.
  Когато тениите попадат в организма минават в тънките черва и през тях всмукват хранителни вещества. Тениите са с начленено тяло наречено стробила
-сегментите се наричат проглотиди
-главата е малка с два ганглия.Нарича се сколикс
 Носи 4 вендуза. Кучешката и свинската имат венещ от кукички за допълнително прикрепване. При различните тении на главата има различни структури.
  Тениите нямат храносмилателна система.  Главата няма устен отвор. Под главата следва шийката –зона на нарастване на начленяването , продуцира новите сегменти. Проглотидът е с една хермафродитна полова система (понякога и с две).
   При тения дълга 12  метра проглотидите са около 4 000 наброй. Проглотидите се делят на 3 групи:
1.Девствени- от шийката до 480 проглотид
2.Полово зрели- от 480 до 880 проглотид
3.Презрели- те са от 880  до края(пълни са с яйца,които са готови да се откъснат и матката е разшитена

Полова система. Отстрани на тениите се намира половата клоака,която служи за изхвърляне на яйцата (при някои видове може да се намира и гръбно).
  Яйцата са сложни. Под обвивката се намира оплодената яйцеклетка  и клетките с жълтъчна материя.
  Липсват дихателна ,кръвоносна и храносмилателна системи.
Тениите оцеляват в тънките черва. Тялото им е покрито с кутикула. Отвън с микровласинки-следва потънал епидермис. Микровласинките покриват цялото тяло на тенията. Така е увеличава повърхността за поемането на хранителните вещества.  Под тази структура се намира мускулната торба. Тя е изградена от пръстеновидна (външна) мускулатура,надлужна и накрая кръгова. Има и дорзовентрални .
  60 % от сухото вещество на тениите е гликогенът (анаеробна среда на живот). Гликогенът се разгражда до млечна киселина, валерианова к-на и янтрена. Вътре в тялото осмотичното налягане е високо. Тениите мога да оцеляват от 4 до 12 PH на средата. Изкуствено налягане се поддържа, за да не навлизат други вещества. Кутикулата защитава тениите.
   От тениите се отделя антикиназа (антифермент) която блокира соковете на панкреаса и не се лизира тенията.

Отделителна система. Тя е от протонефридии . Състои се от два надлъжни канала,които преминават през цялото тяло. Те се събират в последния проглотид в пикучен мехур и оттам се изхвърлят непотребните вещества.

Нервна система. Тук нервната система е опростена. Има един чифт мозъчни ганглии в главата и 3 чифта нервни кордони,които минават напред и назад,които излизат от мозъчните ганглии. Няма очи ,но може да реагира на вещества за борба.

Развитие на тениите

Краен гостоприемник на говеждата и свинската тении е човекът. Междинен гостоприемник на говеждата тения е говедото ,а на свинската –прасето.
  Първоначално се заразява междинният гостоприемник (свинска тения –разглеждаме). Свинете ядат фекалии примерно от заразен човек и тениите попадат в храносмилателната им система. Преминават в тънките черва-там се образуват малки ларви с 6 зъба всяка,наречени онкосфери. Ларвите пробиват стените и попадат в кръвоносната система, чрез кръвта преминават в мускулатурата. Там събите се загубват и ларвите се превръщат в цистицергус (мехурче). От стените на мехурчето се образува сколикса на тенията чрез пъпкуване (бели топчета).
   Когато такова месо се изяде от човека тенията попада в храносмилателната система, после в тънките черва, закача се като пръст на ръкавица. Поема хранителни вещества-сколикса се начленява и се образува стробилата на тенията.
   Може да запуши червата и да ги разкъса. Отнемат витамин B12  и отделят киселини. Сколикса травмира тънките черва.
Кучешка тения. Тя е най-дребната от тениите. Тялото е съставено от 3-4 проглотида (паразитира в кучето,вълка,чакала,лисицата-те са крайни гостоприемници). Човекът и още около 30 други животни са междинни гостоприемници.  Кучешката тения има едно венче от кукички наречено рострум; 4 вендуза. Последният проглотид е презрял. Чрез фекалиите на кучето във външната среда се отделят тениите. Тенията може да се движи и да застане нависоко на тревата. Те са дребни яйца,които лесно се пренасят от вятъра и могат да попаднат върху плодовете (ягода,боровинка,малина,капина и др.).
Ларвният стадий на кучешката тения се осъществява в междинния гостоприемник. Ларвите са с големи размери- ехенококов  мехур (голям като бебешка глава). От стените пъпкуват топки, още и още. При спукване предизвиква шок- припадък или смърт. Междинният гостоприемник трудно се движи.
  При човека кучешката тения се намира в; мозъка, черния дроб, в сържето, около очите. Превръща се от малко топче до огромен мехур.
пластична тения (мечки ,таралеци,коне,човек)
храни се с кръв и телесни течности.

Котешка тения ( междинният гостоприемник е бълха, после и в човека за малко)
Широка панделка (междинен гостоприемник са рибите,краен г. с човекът ,кучето и котката) Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия