Развитие на метилите - Голям Чернодробен Метил (Fasciola hepatica)

Минават около 80 дни от снасянето на яйцата до ларвните им стадии-церкарии. Хетерогония- смяна на полово с партеногенетично поколение-размноцаване. Големият чернодробен метил паразитира в кравите. Крайният гостоприемник на големия метил е едрият р

2009-11-19 08:56:28
Минават около 80 дни от снасянето на яйцата до ларвните им стадии-церкарии. Хетерогония- смяна на полово с партеногенетично поколение-размноцаване. Големият чернодробен метил паразитира в кравите.

Крайният гостоприемник на големия метил е едрият рогат добитък и човекът също. Паразитът преминава от храносмилателната система.

Полово зрелият метил се нарича марит . Той копулира  и снася яйцата от оотипа в матката (складовата база). Яйцата преминават от нея през половата клоака. От там минават чрез секретите на жлезите в стомаха и след това излизат навън. Терминът матка е приет условно- тя е място за съхранение на яйцата, но не се развиват там.
Яйцата с фекалиите попадат  навън. Те са устойчиви (заради дебелата обвивка). Торта трябва да попадне във влажна среда (вода,оризища) и там от яйцето се излюпва ларва. Това е първият стадий- мирацидиисплеснат, с ресничест епител,прости очи,ростриум свързан с жлези за попадане в междинния гостоприемник. Мирацидият има енергия да плува. Загива ако не намери малкото блатно охлювче (междинен гостоприемник). То трябва да присъства за развитието на ларвата-мирицидиума. При попадане в охлюва, ларвата лизира тъкантта на охлюва  и попада в телесната празнина. След време се закръглят мирицидите и се превръщат в торба- това е вторият стадий-спороциста. В спороцистата се намират кълба от клетки –зародишни кълба. Тя дават началото на развитие на друг тип ларви в спороцистата - наричат се редии. Тези редии разкъсват спороцистата и я напускат, хранят се , достигат до черния дроб на охлюва и поглъщат чернодробна тъкан. Във всеки редии има зародишни кълба- там се развива третият ларвен стадии- образува се нов тип ларва наречена церкарии. Церкариите напускат редия, не се хранят и напускат охлюва. Церкарият прилича на малък метил.  Той се насочва към вода,прикрепва се,опащката пада,закръгля се-адорескарии (в обвивка). Готов е да бъде погълнат от крайния гостоприемник. Ако церкарии попадне в човека няма зараза, но ако адорескария попаден тогава има. Така е защото обвивката го предпазва от различните киселини и вещества.

В тънките черва адорескарият се разтваря0 метилът попада в жлъчните канали,после в чернодробния паренхим,там се закрепва с двата си вендуза,храни се,расте и се превръща в полово зрял индивид. От едно яйце се образуват 300 церкария. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

 
Нагоре
Към пълната версия