Клас Trematoda или Digenea наброява около 1400 паразитни вида. Trema значи носещи смукала, а Digenea (двуустки).
Формата на червея от клас трематоди е сплесната и листовидна. Добре се прикрепва към вътрешните органи на гостоприемника. Притежава два вендуза. Единият е в устния отвор наречен околоустен, а другият е коремен вендуз. Тези вендузи са изградени от специални мускулни групи. Осигуряват свиването,разпускането и прикрепването.

Храносмилателна система. Състои се от устен отвор→глътка→къс хранопровод→средно черво разделено на два дяла.  Има празнината между вътрешните органи и мускулната торба.

Мускулната тръба се опира във временен скелет- за връщане на мускулите. Отвън червеите са покрити със слой кутикула с шипчета (здрава и устойчива). Под нея се намира епидермалният слой, но той е различен от останалия епидермис като примерно на човека. Виждат се странни клетки потънали в хиподермалния слой. Този тип епидермис се нарича потънал и е характерен за паразитните червеи. Кожномускулната торба е изградена от кръгова мускулатура. Отвън започва с кръгова мускулатура после следва слой от надлъжна мускулатура. Заедно  кутикулата и кожномускулният епидермис образуват кожномускулната торба.

Липсват дихателна и кръвоносна системи.

Малките метили се хранят със съдържанието на храносмилателния тракт на гостоприемника(кръв и телесни сокове). Храносмилането е извънклетъчно. Запасното хранително вещество е животински гликоген (понеже червеите живеят в безкислородна среда). Отделят се токсичните киселини: млечна, валерианова.

Отделителна система. Тя е от протонефридиален тип. Протонефридиите са от ектодермата. Изградени са от 2 екскреторни канала отварящи се отзад в пикочен мехур,който се отваря с терминална пора (нефреопора).

Нервна система. Тя от ортогонален тип и силно опростена. Мозъкът е изграден от два церебрални ганглия свързани с комисура като пръстен. От ганглиите излизат 3 чифта кордони напред и 3 чифта назад към вътрешните органи.

Малките метили са паразити,които няма очи, нито пигмент. Живеят на тъмно. Имат прилики с пещерните животни донякъде.
Полова система. За първи път при малките метили се появява половата система от полови органи. Обикновено са хермафродити. Продуцират много яйца с твърда обвивка.

Яйцето е от сложен тип. Има твърда черупка. Изградена е от черупчести жлези (корпулови). Вътре се намира оплодена яйцеклетка. Около яйцеклетката има голям брой нефертилни клетки (големи и с жълтъчна материя)-тези клетки са храна за развитието на ембриона- от жълтъчни жлези.

Половата система се състои от две системи-мъжка и женска. Тез исистеми се отварят в полов канал наречен клоака-с общ отвор.  Клоаката има торбичка.

Пенисът при червеите се нарича цирус. Мъжката полова система се състои от два семенника със семепроводи до цируса.

Женска полова система: Яйцата се образуват в оотип (фабрика за яйца). В него се отваря яйчника. Два типа жълтъчни жлези служат за храна. Опложда се яйцеклетката преди да се е образувала обвивката на яйцето. До оотипа има мехурче  (със семенна течност). Семенната течност е попаднала в мехурчето като е преминала от влагалището, през матката,в оотипа и накрая в семеприемника. Сперматозоидите безпрепятсвено се движат през матката до семеприемника. Оотипът има израстък  наречен лауреров канал и прилича на клапа. Когато в оотипа има непотребни клетки (жълтъчни или яйцеклетки) този каналспомага за изхвърлянето им. В оотипа се отварят много жлези оформящи мелисово телце . Мелисовото телце отделя секрет плакнещ стените на матката и така лесно се придвижват яйцата. Черупките са от секрет на жълтъчните жлези. Големият метил може да произвежа огромно количество яйца- 45 000.

Въздействието на метилите в патогенно,токсично.  Предизвикват туберкулоза,хепатит (особено младите метили при чревния тракт,капилярите). Носят вторични бактериални инфекции. Отделящите се киселини при дишането също трвмират клетките на гостоприемника.
Автор: Албена Иванова