Хоаноцити- цитоплазмени нишки изграждащи якичката около оскулума
Амебовидни клетки (археоцити)- извършва се движение чрез псевдоподи (на клетки които не могат да се движат помагат)/ те са тотипотентни, тоест от 1 археоцит може да възникне много важна специализирана клетка. Всяка клетка може да се превръща в друг тип клетка. Това е доказателство за липсата на диференциация. Силна регенерационна способност.
Пинакуцити- сплеснати, теобразни клетки/ прилягат една към друга , осигуряват защита и прикрепване на гъбата към субстрата
Пороцити-образувта носещи отвори от клетката като гевреци-голяма вакуола
Колецити- изпълняват опорна функция и имат звездовидна фрома.
Лофоцити- звездовидна форма, в задния край отделят фибрили, които спомагат за прикрепването на гъбата към субстрата/ здравина
Оскар Шмит първи създава ферми за изкуствено отглеждане на морски гъби (за търговски цели).
 
Склероцити-изграждат скелета на гъбите. Изпълняват опорна и защитна функция. / склеробластите образувта в цитоплазмата кристал,който расте и от него се образува спикула (игла). Клетката се разрушава и остава само скелетния елемент (като звезда, формата на мерцедес). 3 клетки спояват трилъчева спикула. Един лъч е образуван от една клетка.
Спонгиоцити- жлезисти клетки, които изграждат органичен скелет. Отделят веществото спонгин , който е характерен само за водните гъби. Близък е по устройство до коприната, до кератина, който я изгражда, но съдържа много йод. 14 % от сухото вещество на спонгина е йод. Йодът е вещество важно за синтезиране хормона на щитовидната жлеза. (прах от гъбите е бил изпозлван за лечение от гуша).
Спонгиновите гъби са меки, нямат тръвди части. Сухата им маса е от 34 грама вътрешната повърхност е 23-24квадратни метра. Притежават висока хигроскопичност. Поемат повече вода от масата си. Отделят секрет и изграждат слой по слой спонгина-напречно набраздени спонгинови влакна, еластични неразтворими във вода.
Автор: Албена Иванова