Медузна форма (поколение) при Мешестите

Медузна форма е свободноплаващва с малки изключения. Медузното поколение има дисковидна форма с чадръче или така наречената умбрела. Под чадърчето  се намира субумбреларно пространство-умбрела плътна. Силно развитите на мезоглеята-различни групи

2009-11-09 14:27:08
Медузна форма е свободноплаващва с малки изключения. Медузното поколение има дисковидна форма с чадръче или така наречената умбрела. Под чадърчето  се намира субумбреларно пространство-умбрела плътна. Силно развитите на мезоглеята-различни групи клетки,рехави влакна.
   Медузите нямат скелет. Отдолу под чадърчето им се намира устният отвор(манумбриум)-четириъгълен. Устата се намира на възвишение.Около устата се намират пипалата,които обикновено с 4 бр и са покрити с копривни клетки.
    Стомахът им е с 4 камери (джобчета),които приличат на ушички. Секторите (джобчетата) увеличават вътрешната повърхност  за всмукване на хранителни вещества.В дъното на джобчетата се намират половите жлези,които имат ендодермален произход. Храната достига до всички клетки чрез голям брой конали излизащи от джобчетата към чадърчето. Храната се разпределя по периферията на чадърчето на медузите.
   Същинските медузи се отличават от  хидромедузите по това ,че в определени участъци в чадърчето има прекъсвания. Имат органи наречени ропалиуми-сетивни. Ропалиумът е кух и пълен с течност с варовикови зрънца. Те се удрят в различни участъци и така се придобива усещане за разположението на медузите.Орган за равновесие.
   Медузите имат и обонятелна ямка,очно петно,очно чашковидно око,което може да има и леща фокосираща светлината.
   Друга съществена разлика между същинските медузи и хидромедузите е ,че хидромедузите половите им жлези са с ектодермален произход . Пластина-ципоструктура-скъсено чрез велум-по-малък отвор,течността излиза с по-голяма сила, по-голяма скорост, при Сцифомедузите няма велум.
  Развитие на Сцифомедузите. Живеят по-дълго,имат големи размери. Размножават се в началото налятото или рано напролет. Развитието на полипното поколение става през есен-зима. Образува се малък полип,който се размножава чре пъпкуване.Тялото се разделя-чрез напречно пъпкуване се дели на индивиди (струбилация-начленяване).Всеки полип струбилира и всяка една пъпка се откъсва,плува и се образува ефира (малка медуза с устен отвор и гастралн канали)-расте и се превръща във възрастен индивид (медуза).

Изпозлване на Сцифомедузите.
-за храна (японци,китайци и др.)-салата от кристално месо/почистват се с морска сил/не са хранителни,но съдържат В12,Zn,Mn и др.
-за извличане на биологично активни вещества:обелин,токсини-лечения (рак,туберкулоза)
-могат да заместят кости-имплантанти (корали)-варовик,образувта се кристалчета,варовикът в биогенен,изграден по биохимичен процес,от самия организъм/скелета на коралите напомня костта на човека Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия