Малария. Незабелязано мъничък комар летейки се приближава и хапе. В Африка този „сценарии” може да доведе до фатални последици,защото дори само единично ухапване е достатъчно да предаде маларийните паразити по кръвта.

По време на дъждовния сезон в околността при Кумаси (Гана) ,градче с един милион жители, маларията преобладава най-вече. По време на дъждовния сезон комарите пренасящи маларията се размножават най-бързо. От май до декември през 2002 година доктор Дженифър Еванс и нейните колеги провеждали научни експерименти в селата около Кумаси. Те изследвали по 450 деца седмично ,за да проверят дали са болни от малария.

 Всички заедно  направили повече от 14 000 кръвни  проби. И до днес никое такова изучаване на маларията не е било толкова обширно. Доктор Еванс и нейните колеги от National Genome Research Network заедно с група от Института за Тропическа Медицина в Хамбург, която е водена от професор Ралф Хорстман изследвали причините на маларията.

 С два милиона  починали и с 500 милиона  диагностицирани,че са болни всяка година, маларията е един от най-големите здравни проблеми имало някога в света. Все още ваксина срещу маларията е неоткрита и патогените стават все по-често резистентни към медикаментите (наркотици) използвани досега за лечение.

  Учените  са се фокусирали в едно  геномно изследване. Някои генетични  варианти, които осигуряват донякъде  защита срещу маларията са вече познати.

  Интересното  е ,че според професор Хорстман  сърповидно –клетъчната анемия  предотвратява маларията. Той търси  и изследва непознати за нас досега генетични мутации.
Автор: Албена Иванова