Белтъците лекуващи рак

Изседoватели на National Genome Research Network  са изобретили малък белтък, който може да програмира раковите клетки да се самоунищожават.Този белтък нарушава сигналната верига на раковите клетки, която им е нужда ,за да оживяват. Клетката

2009-11-03 13:48:48
Изседoватели на National Genome Research Network  са изобретили малък белтък, който може да програмира раковите клетки да се самоунищожават.Този белтък нарушава сигналната верига на раковите клетки, която им е нужда ,за да оживяват.

Клетката непрекъснато  получава сигнали. Това са сигнали ,които я насочват да се специализира в точно определени зони на организма ни. Други сигнали карат клетката да произвежда опеделени продукти, които са и необходими. Освен това ,за да може да расте и да оцелява, клетката се нуждае от директен тласък от външната среда.

Определени биохимични агенти служат за сигнални трансдуктори, тоест  пращащи информация. Те осъществяват контакт с клетката като се прикрепват на точно определени зони на повърхността й.

Зоните за прикрепяне (прихващане) могат да се сравнят с тънки антени, коит омогат да получават информация отвън и  да я препращат навътре в клетката. Тъй като могат да приемат информация, „рпистанищата” за прихващане се наричат още и рецептори. При захващането антената се деформира и по този начин се активират тънки сигнални трансдуктори вътре в клетката. Белтъкът наречен Stat3 е един от аигналните агенти, които носят информация към ядрата на клетките. Я тези ядра, Stat3 функционира като прекъсвач, чиито определени програмни зони могат да се активират (включват). Когато Stat3 е активиран , тогава се наблудава как програмата наречена „растеж, оцеляване и разпространение” се захранва,тоест започва да функционира.

Има случаи, в които Stat3 продължава да функционира (да е активен), въпреки да няма сигнали от външната среда. Когато Stat3 или друг сигнален трансдуктор са свръх активни (функциониращи), това може да има моментални последици. Тогава хармоничната балансирана комуникация мжду клетката и околната среда се нарушава. Това може да доведе до неконтролируемо размножаване на клетките и до РАК.

Как учени откриха малък белтък, който блокира сигналния трансдуктор Stat3 и кара клетката да се самоубие?
   Учени от Георг Спайър  Хаус във Франкфурт  отркили малък белтък ,който блокира Stat3 и го деактивира. Изследователския екип , воден от професор Берн Гръонер, търсел за вещество, което да може да се прикрепи върху повърхността на Stat3  и по този начин да разруши неговата функция.
   Началната точка на изследването била „библиотеката”,съдържаща няколко милиона различни изкуствени белтъци. Екзпериментът бил воден с целта да покаже кои от тези милиони белтъчни парчета биха могли да паснат перфектно на различните части от повърхността на Stat3. Подобни малки вещества , които пасвали точно на малките пукнатинки и кухинки на белтъците, били наречени аптамери ( на специален изследователски език). Наименованието идва от груцки език( apt-побирам се; meros-частица).

       Учените вече са открили аптамер от цялата белтъчна „библиотека”, който се прикрепва специфично към Stat3. Това по този начин блокира страната на Stat3 , която е от огромно значение за свързването на ДНК. Тогава определени белтъци няма да могат никога вече да бъдат прочетени и програмата „ разтеж и размножаване” ще бъде изключена. Така клетката ще индуцира собствената си смърт. По този начин малкия, изкуствен аптамер убива повече от половината ракови клетки. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия