Образувание на протопласта на клетката за чийто произход няма единно мнение. От една страна се смята ,че вакуолата е продукт на метаболизма на клетката, а от друга страна- от разширяването на участъците на ендоплазматичната мрежа/компартимент подобен на лизозомите. В мест. Клетки вакуолите са малки зачатъчни ехурчета ( не повече от 20% от обема на клетката). В зрелите клетки на тъканите (до 90% от обема на клетката) и цитоплазмата с всичките й органели е изтласканапристенно. С нарастването на клетката нараства и обема на вакуолата. Този обем е за сметка на водата. Съдържанието на вода в една вакуола е от 95 до 98%. Вакуолата в обвита с тонопласт-пропуска повечето вещества навътре към вакуолата. Тя е тази, която придава тургора (изпънатостта) на клетката. Сухото вещество на вакуолата е изключително разнообразно. 

Веществата намиращи се във вакуолата са:
-неорганични соли (нитрати)- има растения ,к оито избирателно натрупват нитрати (антропогени-лапада, лобода)
-органични киселини-лимоненна,бензоена
-въглехидрати-глюкоза и фруктоза, по рядко захароза
-при сложноцветните  растения-имунолин,алкалоиди (азотсъдържащи вещества, вторични метаболити) (морфин,кокаин,стрихмин)
-гликозиди-вещества, които при хидролиза и А-гликон. А-гликона може да бъде с разнообрана природа и определя разнообразието на гликозидите-сърдечни гликозиди, цианогенни гликозиди ит.н.;антоциани-багрят растенията (над 100 вида-могат да багрят в розово,червено,лилаво и синъо)
-разнообразието на цветовете се дължи на PH-то на средата-в кисело –червено, неутрално-виолетово,в основно-синъо.
- антоцианите (терморегулатор0 мога да се свръзват с метали (тежки)
- антохлори- придават жълто-оранжев цвят
- каротиноидите и ксантофилите са астно разтворими
-танини 9дъбилни вещества)-смрадлика-мощно антибактериално средство-антисептично действие/в клетъчния сок играят ролята на терморегулатор ( предпазват от замръзване)
-  сапонини- имат пенещ ефект- (растително сапунче)
- кристали- от калциев оксалад (токсична-оксалова киселина). Те се натрупват в отделни клетки-  идиобласти-клетки различни по форма, размери или съдържание от заобикалящите ги клетки. Оксаловата киселина се инактивира във вакуолата от калциев оксалад.
-гибсови кристали,нитратни
- белтъци под форма на алейронови зрънца (протеинови)-натрупват се като се синтезират в ендоплазмената мрежа, разливат се във вакуолата като разтворени белтъци-там изкристализират или изсъхват под формата на зрънца/ просто алейронови зрънца, сложни алейронови зрънца- специфина структура.
- скорбяла-натрупва се под формата на скорбелени зърна в пластидите-3 типа
1)резервна –в семената
2)статолитна (щадена)- не се използва при гладуване на растението (намира се в част от клетките на кореновата ... и тя определя положителния геотропизъм.
3) резервна- натрупва се в корените, стъблата, семената, плодовете/енергиен източник
-скорбялата- полизахарид от клюкозни остатъци, линейна верига/2 типа
1) амилаза
2) амилопектин- има и странични разклонения
Скорбелените зърна започват образуването си около един център , където скорбялата се наслоява. Скорбелените зърна са видимо специфични  /с лугол разтвор се идентифицира скорбялата KI  (синъо  оцветяване).
Автор: Албена Иванова