Растителната клетка е елементарна жива система. Ограничена е от полупропусклива мембрана. Прокариотните клетки нямат целулозна клетъчна обвивка. В тази група влизат цинъо-зелените водорасли и цианобактериите. Еукариотните клетки понякога стигат големи размери. Имат обособено ядро,типчни органели и целулозна клетъчна обвивка. Формата им е разнообразна особено при едноклетъчните организми,а при многоклетъчните има два типа клетки по форма.
1)Изодиаметрични (паренхимни)
2)Удължени (прозенхимни)

Съставни части са протопласти и клетъчна обвивка. Протопластът има протоплазмени и непротоплазмени части. Протоплазмени са: цитоплазма и включените в нея органели и мембранни системи. Непротоплазмени са вакуола и органични вещества (хранителни вещества).

Цитоплазмата е изградена от основна част цитозол. Цитозолът е течна фаза, в която са разположени останалите структури. Тя е с вискозитет (възприема се като „гъстота” или съпротивление при изливане) близък до този на водата. Има способността през онтогенезата (гръцки:ontos-възраст;genesis-развитие) да загубва голяма част от водното си съдържание. То досига до 15 %. Някои растения имат способността да  остават живи , въпреки че цитоплазмата е в състояние –сух гел (изпада в анабиоза-състояние на почти пълно, но обратимо спиране на жизнена дейност. Haberlea rhodopensis  ( родопски  силивряк )

Живее с близо  0% съдържание на вода. Цитоплазмата извършва специфично движение. Осъществява се благодарение на актин-миозиновата система и е свързано с генерирането на енергия в този цитоплазмен поток. Движението може да бъде кръгово , струисто или фонтанно в зависимост от броя на молекулите. В цитоплазмата са разположени всички мембранни и немембранни органели.
   

*Ендоплазмена мрежа (ЕПМ).Синтезира  мазнини и други. Каналчетата преминават през порите на клетките и свързват протопластите на всички клетки в една обща структура. Всички протопласти формират симпласт.

Диктиозомите (системи от наложени цистерни в Апарата на Голджи) се намират в делящите се клетки и са характерни за клетките на делителните тъкани. В растителните клетки има 2 гранични мембрани. Откъм цитозола до към клетъчната обвивка се намира плазмалемата, която е полупропъсклива. Голи растителни клетки, които съдържат само плазмалема са някои полови клетки. Плазмалемата е изградена по течностно-мозичен модел. Свързана е с транспорт на вещества.
* Тонопласт- силно пропусклива мембрана , през която преминава водата.
*Микротелца- пероксизоми→ едномембранни,мехурчести клетъчни органели, които съдържат ензими свързани с глиоксилатния цикъл/ (глиоксизоми)→намират се в ендоспермата на семената, съдържащи масла.
* Ендосперма- хранителна тъкан на зърно.
* Глобуларни образувания- рибозоми 80 S (еукариоти); 70S (прокариоти)
* Фибриларни структури- микротубули-протеинови структури, които се разполагат успоредно на плазмалемата; микрофиламенти-определят клетъчното движение (актинови и миозинови)
* Митохондрии
Автор: Албена Иванова