Сравнителноанатомични доказателства за процеса еволюция

Сравнителната анатомия изучава устройството на организмите  като го сравнява. Гръбначни  животни-големи сходства в строежа  на тялото при всички гр. животни: -черепна  кутия-главен мозък -едни  и същи органи в тялото,

2009-09-11 11:32:29
Сравнителната анатомия изучава устройството на организмите  като го сравнява.

Гръбначни  животни-големи сходства в строежа  на тялото при всички гр. животни:

-черепна  кутия-главен мозък
-едни  и същи органи в тялото, които се намират в телесна кухина
-сходства  в скелета горния крайник на  гр. животни

Хомологни са органи ,които изпълняват различни функции, но  имат сходен строеж и  произход. Имат общ зародишен произход. Такива са:

Черепна кост „Наковалня”

-при  акулата- голям размер,изгражда черепа
-при  влечугите- малък размер, свързва  челюстите
-при  бозайниците- по-малък размер, участва  в строежа на средното ухо;

При къщната  муха-яйцеполагалото, жилото при пчелата  и др.

Аналогни  органи са такива, каквито имат различен произход, но изпълняват едни и същи функции. Нямат общ зародишен произход. Пример за аналогни органи са: бодлите на глога, на киселия трън, на розата и др.

В резултат от идиоадаптации са се образували аналогните и хомологните органи.  Наименованието на идиоадаптациите идва от гръцки език , където идиос значи свой, индивидуален, и от латинск иезик, където адаптацио значи приспособяване. Идиодапатациите са определени изменения в организмите, чрез които сами успяват да се справят с промените в околната среда като се приспособяват към нея.

Рудиментарни  са органи са такива органи, които при  различните организми изпълняват различни функции или въобще липсват такива. Тоест при едни видове съответният  орган е по-развит и изпълнява  функцията си по предназначение, а при други този орган е недоразвит или закърнял. Това е така, тъй като по време на еволюционния процес при смяна на условията при различнитв организми са нужни различни органи, които да им помагат да се справят с условията. При едни някои органи губят значението си и закърняват или изпълняват друга функция. Когато закърнеят се превръщат в рудиментарни органи, а когато изпълнявта друга функция се превръщат в хомоложни. Примерно апендиксът при човека е рудиментарен орган. Този вид органи са резултат от катаморфозите.

Наименованието  катаморфоза идва от гръцки, където ката значи движение надолу и морфозис, което значи образец. Това е приспособитлно изменение на организмите. Те се приспособяват  към специфични условия за живот. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия